Minden szükséges engedélykérelmet beadott a BlackRock az amerikai tőzsdefelügyelethez (SEC) annak érdekében, hogy a világ legnagyobb alapkezelője egy szabályozott bitcoin-ETF-et (tőzsdén kereskedett befektetési alapot) hozhasson létre, melynek gondnoka a Coinbase kriptotőzsde lenne.

BlackRock Headquarters Ahead Of Earnings Figures
A pedestrian holding a smartphone passes in front of BlackRock Inc. headquarters in New York, U.S, on Tuesday, April 13, 2021. BlackRock Inc. is scheduled to release earnings figures on April 15. Photographer: Jeenah Moon/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A BlackRock döntésének minden oldala tömérdek kérdést vet fel a szektort követő elemzők körében, mind az időzítés, mind a partnerek, mind a háttérben meghúzódó szándék tekintetében. Egyes optimista befektetők a szektor várva várt legitimációját várják a lépéstől, a pesszimisták viszont a teljes kriptopiac vonzerejét decentralizáltságnak a végét látják benne.

Annyi azonban biztos, hogy ha a SEC rábólint a BlackRock kezdeményezésére, azzal az első Amerikában hivatalosan jegyzett bitcoin-ETF jönne létre.

A világ legnagyobb befektetési alapkezelője a Nasdaqon keresztül hozná létre az alapot, a bitcoin-ETF pedig az árupiaci alapok között lenne jegyezve. A BlackRock szerint az ETF létrehozásával megszüntethetők a bitcoinbefektetésekkel kapcsolatos nehézségek, ugyanis az ügyfelek a most még szabályozási kérdések tömkelegével szembenéző kriptoszektorban való kereskedés helyett az ETF megvételével, áttételesen ugyan, de teljes értékű kitettséget tudnának létrehozni a legnagyobb kriptodevizában, mégpedig szabályozott keretek között és megbízható piaci szereplők részvételével.

Az ETF értéke legalább 15 másodpercenként frissülne, így a kriptodeviza spotárfolyamát tudja majd követni, ha létrejön. 

A BlackRock bejelentése egy kifejezetten nehéz időszakban találta meg a kriptopiacot: a SEC ugyanis a múlt hét folyamán perbe fogta mind a Binance-t, mind a Coinbase-t, ezzel a piac két legnagyobb tőzsdéjének létjogosultságát vonva kétségbe. Egyes elemzők szerint a bejelentés mindenképpen jót tesz a szektornak, mivel valamelyest helyreállítja a Coinbase-be vetett bizalmat – lévén ez a cég lenne az ETF mögötti tokenek kezelője.

James Edwards kriptoelemző úgy fogalmazott:

Az, hogy a BlackRock egy olyan időszakban is hajlandó előrenyomulni a kriptopiacon, mikor a teljes szegmenssel szemben nyílt háborút folytat a felügyelet, rengeteget elárul az alapkezelő bitcoinba mint árupiaci termékbe vetett bizalmáról. Ha a BlackRocknál nem lennének biztosak a bitcoin jövőbeli jogi státuszában, nem törnének be ekkora lendülettel a piacra.

A pesszimista hangok viszont figyelmeztetnek: a BlackRock ilyen mértékű térnyerése a decentralizáltságáról híres kriptotérben a piac szellemisége mellett hitet tevő befektetők számára hatalmas pofon lehet, mivel az ETF biztos üzemeltetéséhez tetemes mennyiségű tokent fog felvásárolni, megrengetve ezzel a „központi karakter” nélkül működő szektor mítoszát. 

A ritka bitcoinszilánkok gyűjtése a legújabb divat a kriptopiacon

A bitcoin legkisebb egységei, a szatosik saját történettel és végtelen lehetőséggel rendelkeznek, az értékes szilánkokra pedig gyűjtők tömegei áhítoznak.

Scott Melker kriptopiaci influencer, elemző szerint így a hitüket elvesztő befektetőktől a BlackRock áron alul tudja majd nagy mennyiségben felvásárolni a tokeneket, ami nem vet jó fényt a pénzügyi óriás szándékainak őszinteségére. A szakértő szerint, ha a BlackRock a kriptotőzsdék előtt kapja meg saját bitcoin-ETF-engedélyét, akkor 

semmi sem állíthatja már meg a pénzügyi óriásokat abban, hogy elárasszák a szektort, kiszorítva ezzel a piacot jelenleg domináló tőzsdéket.

A piac azonban egyelőre pozitívan reagált a hírre: a bitcoin árfolyama 2,7 százalékot erősödött a bejelentés óta, kilendítve ezzel a kurzust a 25 ezer dollár alatti gödörből.

A Bitcoin árfolyama 2023-tól
Negatív trend uralkodik a bitcoin kurzusán, a BlackRock bejelentése azonban fordulópont lehet

A bitcoin a Fed kamattartása ellenére, minden bizonnyal az előirányzott további két emelés hatására 3,4 százalékot gyengült szerda este, bezuhanva ezzel a 25 ezer dolláros lélektani határ alá, ahonnan a BlackRock bejelentése tudta csak kilendíteni. A hír a bitcoin piacán uralkodó hangulatot mérő index állását is nagymértékben pozitív irányba mozdította el, kirántva azt a félelmet jelző zónából.