Nemzetközi gazdaság

Kiskereskedelem: a fogyasztókra még mindig bőven számíthat az amerikai gazdaság

A vártnál sokkal jobban nőtt a kiskereskedelmi forgalom, folytathatja a kamatemelést a Fed.

Optimista gazdasági kilátásokat jelez a júliusi amerikai kiskereskedelmi forgalom: az előző havihoz képest 0,7, az egy évvel ezelőttihez képest 3,2 százalékos növekedésről számolt be a statisztikai hivatal. Mindkét adat jelentősen meghaladja a júniusit (0,3 és 1,6 százalék) és a piaci várakozásokat is (0,4, illetve 1,5 százalék).

A fogyasztás egyelőre nem esik vissza.
Fotó: Elijah Nouvelage / AFP

A kereskedelmi minisztérium által nyilvánosságra hozott adat hírére 4,27 százalékra, október vége óta a legmagasabb szintre ugrott a tízéves állampapírok hozama, és veszteségbe fordultak a nyitás előtt a New York-i tőzsdeindexek, mert az erős fogyasztás miatt valószínűsíthető, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a vártnál hosszabb ideig folytatja a kamatemelési ciklusát. A piac a múlt heti 89 helyett már csak 86,5 százalékos esélyt lát arra, hogy a szeptemberi ülésen leállítják a folyamatot.

A feszes munkaerőpiacnak és az emelkedő béreknek köszönhetően tehát az amerikai fogyasztók eddig ellenállónak bizonyultak,

bár sok háztartás kényszerül hitelfelvételre költségei fedezésére.

Maradtak még tartalékok a járvány idején kapott segítségből.
Fotó: Stefani Reynolds / AFP

Az alacsonyabb jövedelmű családok elköltötték ugyan a koronavírus-járvány idején a kormányzattól kapott helikopterpénzt, de a társadalom egy részénél maradt elég tartalék a fogyasztás finanszírozására, ráadásul lassul az is.

A Reuters a hírrel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a fogyasztás adja az amerikai gazdaság kétharmadát, így hozzájárult a második negyedéves 2,4 százalékos GDP-növekedéshez.

 

Federal Reserve amerikai gazdaság kiskereskedelmi forgalom
Kapcsolódó cikkek