A UBS 1,44 milliárd dollárt fizet az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának (DoJ), hogy lezárja az évtizedes büntetőeljárást, melyben azzal vádolta a svájci bankot, hogy becsapta azokat a befektetőket, akik jelzáloggal fedezett kötvényeket vásároltak a 2008-as pénzügyi válság előtt. A UBS már a tavalyi éves jelentésében is feltüntette a büntetést fedező céltartalékot.

The UBS Park Avenue building in New York April 15, 2009.  The embattled Swiss bank UBS on Wednesday said it would slash 8,700 jobs in a bid to cut costs after it reported fresh losses for the first three months of this year. AFP PHOTO/ TIMOTHY A. CLARY (Photo by Timothy A. CLARY / AFP)
Fotó: AFP

Ez az ügy volt az utolsó a DoJ által indított tucatnyi büntetőeljárásból, amelyekben bankokat és más pénzügyi intézményeket vádoltak meg a másodlagos jelzáloghitelekkel fedezett értékpapírokkal kapcsolatos ügyletek miatt. 

Eddig összesen 36 milliárd dollár büntetést fizettek a nagy bankházak,

köztük a Bank of America, a Citigroup és az HSBC. A Credit Suisse, amelyet azóta felvásárolt a UBS, 5,3 milliárd dollárt fizetett  2016-ban.

A UBS 2006 végén pörgette fel a jelzálog-hitelezést,

amikor kivált a Wells Fargo bankházzal közös üzletből, s az ügyfélszám dinamikus növekedésében bízva önállósította üzletágát az Egyesült Államokban. Az amerikai szövetségi ügyészek szerint a UBS tudott a kötvényeket fedező hitelekkel kapcsolatos problémákról, de hamis és félrevezető nyilatkozatokat tett az értékpapírok vásárlóinak. A bank nagy hangsúlyt fektetett a kötvények eladására, de elhanyagolta a mögöttes hitelek minőségének pontos bemutatását. Ahogy egy akkori alkalmazott fogalmazott: 

Az ördöggel táncoltunk, és eladtuk a lelkünket.

A svájci kormány 2008-ban megmentette a UBS-t, amely 100 milliárd dollárt fektetett be a másodlagos jelzálogpiacon, és 

45 milliárd dolláros veszteséget szenvedett.

A bank az eljárás során azzal érvelt, hogy a jelzálog-fedezetű kötvények és a kapcsolódó eszközök nagy vesztese, de nem sikerült elérnie, hogy a DoJ keresetét elutasítsák.