A 2008-as pénzügyi válsághoz vezető lufit az indította el, hogy különböző minőségű és fedezetű jelzáloghiteleket kezdtek el a Wall Street nagybankjai összecsomagolni, értékpapírosítani. Hasonló folyamat indult most el; a tőzsdecápák az olcsó hitelek időszakában gyűjtött, majd a kamatemelési hullám idején folyósított magánhitelek másodpiacát teremtik meg – értesült a Bloomberg.

German Stock Exchange Opens After Wall Street Crash
FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - SEPTEMBER 30:  A trader looks on during a trading session on the floor of Frankfurt stock exchange on September 30, 2008 in Frankfurt am Main, Germany. Due to the weakness of the U.S. economy the German stock market remains volatile. The U.S. stocks took a nosedive in reaction to the global credit crisis and as the U.S. House of Representatives rejected the $700 billion rescue package.  (Photo by Ralph Orlowski/Getty Images)
Fotó: Ralph Orlowski

A JPMorgan Chase, a Goldman Sachs és Barclay’s vezérletével magánhitelalapokat hoznak létre a befektetési bankok, az ezek által kibocsátott befektetési jegyeket vásárolhatják meg a kisbefektetők. A magánhitel (private credit) valami olyasmi, amikor nem egy bank, hanem például egy befektetési alap folyósít kölcsönöket. Az ilyen típusú hitelek állománya tavaly rekordszintre emelkedett. A globálisan elszabaduló kamatemelési hullámhoz vezetett, a fejlődő és feltörekvő piaci hitelfelvevők így alternatív finanszírozási lehetőségeket kerestek, s az olcsóbb magánhitelek felé fordultak. 

Felrobbant tavaly a piac

A Global Private Capital Association (GPCA) jelentése szerint a magánhitelpiac növekedése tavaly 89 százalékkal, 10,8 milliárd dollárra bővült az ázsiai, latin-amerikai, afrikai, közel-keleti, valamint a kelet-közép-európai térségben. 

A teljes globális piacot 1,4-2 ezermilliárd dollárra becsülik. 

Ezen belül az infrastruktúra-beruházások 36 százalékkal nőttek, az energiaátmenettel kapcsolatos invesztíciók finanszírozása megduplázódott. Az emelkedő kamatszint miatt folyamatos finanszírozási lyukak keletkeztek, ezeket foltozta be a magántőke – mondta a Reutersnek Jeff Schlapinski, a GPCA kutatási igazgatója. 

A Wall Street nagybankjai most nekiláttak, hogy pénzt keressenek. Ahogy a subprime- (másodrendű jelzáloghitel) válság előtt azt találták ki, hogy a becsomagolt, értékpapírosított jelzáloghitelek adásvételéből származó jutalékon keresnek pénzt, főleg, hogy mostanában a befektetési banki tevékenységből származó bevétel drasztikusan csökkent – most a magántőkehitelekkel játszanák el nagyjából ugyanezt. 

Felkeresik a magántőke-hitelező alapokat, s felkínálják nekik a másodpiaci értékesítés lehetőségét, majd a jutalékokon kaszálnak.

A JPMorgan a Bloomberg forrásai szerint már saját számlás ügyleteket is köt, vagyis saját mérlege terhére vásárol követeléseket olyan piaci szereplőktől, mint például az Apollo Global Management vagy a Blackstone. 

A másodlagos piac segít az elsődleges hitelezőknek portfóliójuk jobb menedzselésében, tőkét szabadít fel a további befektetésekhez, likvidebbé teszi a szektort. Ugyanakkor

a másodpiacon kialakuló árak arra kényszeríthetik a magánhitelezőket, hogy rendszeresen átértékeljék – leértékeljék – a náluk lévő adósságállományt, 

ez pedig pénzügyi stresszhelyzetek esetén – mint például mostanában – jelentősen növelheti a piaci volatilitást. A kölcsönadók számára azért is kockázatos – legalábbis erős mérlegelést igényel –, hogy belemenjenek a kiterjedt másodpiacba, mert a közvetlen hitelek általában változó kamatozásúak, és a lejáratig tartják őket, így ezek a portfóliók nyújtanak bizonyos védelmet a piaci turbulenciák idején. Ezzel párhuzamosan viszont a megemelkedő kamatköltségek növelik a bedőlés kockázatát – ami az eladás mellett szóló érv.