Óvadék ellenében sem védekezhet szabadlábon, börtönbe kell vonulnia a tárgyalása végéig Sam Bankman-Friednek, a csődbe ment FTX kriptovaluta-tőzsde alapítójának – írja a Reuters. A bírósági döntést követően a 31 éves amerikai milliárdost bilincsben vezették el, miközben édesanyja sírógörcsöt kapott. A manhattani Lewis Kaplan bíró egyetértett az ügyészséggel, az üzletember két alkalommal is megpróbálhatta befolyásolni a feltételezhetően ellene tanúskodókat. Bankman-Fried továbbra is tagadja az ellene felhozott vádakat, többek között, hogy több milliárd dollárnyi pénzt lopott volna el ügyfeleitől az általa alapított FTX-en keresztül, hogy fedezeti alapja, az Alameda Research veszteségeit fizesse belőle.

Fotó: AFP

A Kripto Akadémián megjelent írás szerint a 2022 novemberében összeomló, és ezzel mintegy 9 milliárd dolláros befektetői kárt okozó vezetőjét többrendbeli csalással, valamint számos pénzpiaci törvény megsértésével vádolták meg az amerikai hatóságok. Noha tavaly karácsonyi letartóztatása után a bíróság lehetővé tette, hogy óvadék ellenében a szülei otthonában, házi őrizetben készüljön fel az idén októberben kezdődő tárgyalására, több jel is arra utal, hogy ez idő alatt számos alkalommal megszegte az erre vonatkozó szabályokat.

A bíróság például bizonyítottnak látta, hogy miközben az egykori igazgatót eltiltották az okostelefonok és az internet használatától, 

egy Bahamákon vásárolt VPN-előfizetéssel megpróbálta befolyásolni az ellene folyó eljárás menetét.

Ennek részeként olyan személyes adatokat osztott meg a New York Times-szal, amelyek rossz színben tüntették fel az egyik koronatanút, és megfenyegethette az ügy más, fontos szereplőit is.

Bár Fried a VPN használatával már korábban is lebukott, akkor azzal védekezett, hogy csak egy meccset akart megnézni az interneten. A bíró végül ezt is súlyosbító tényezőként értékelte és mindent figyelembe véve visszavonta a házi őrizetre kiadott engedélyt.

A kriptoguru egyébként 250 millió dolláros óvadék fejében védekezhetett szabadlábon, az amerikai jogszabályok szerint az összeg 10 százalékát előzetesen letétbe kellett helyeznie,

a maradék 90-et pedig csak abban az esetben hajtják be rajta, ha bármilyen módon megpróbálja hátráltatni, például szökéssel akadályozni az eljárás menetét.

Sam Bankman-Fried a szükséges 25 millió dollár egy részét, 4 milliót a szülei házára felvett jelzálogból fedezte, 21 millió dollárt pedig két barátja dobott össze neki.