Pénz- és tőkepiac

Eddig és ne tovább: hatalmasat emelt a kamaton az orosz jegybank

A rubel esésével szemben kellett valamit lépni, az orosz jegybank pedig nem tétovázott.

A rubel zuhanását hatalmas, sürgősségi ülésen elfogadott kamatemeléssel igyekszik megfékezni az orosz jegybank, miután hétfőn már volt hogy kevesebb mint egy centet adtak egy rubelért.

Kedden ezért a jegybank 350 bázisponttal, 8,5 százalékról 12 százalékra emelte az irányadó kamat szintjét, ám a rubel már hétfőn elkezdett némiképp erősödni, amikor felröppent a sürgősségi kamatdöntő ülés híre. 

Central,Bank,Of,Russia,Building,In,Moscow,(sign,"bank,Of
Fotó: Shutterstock

Az orosz fizetőeszközből ezt követően már csak 96-ot kellett adni egy dollárért kedd reggel, de idén így is több mint 20 százalékot gyengült a zöldhasúval szemben, és a világ egyik leggyengébben teljesítő devizájává vált – emlékeztet a The Wall Street Journal.

Mindezt annak ellenére, hogy az orosz gazdaság a vártnál jobban viselte a szankció hatását, és az elmúlt heteket ismét növekvő olajárak jellemzik. Az, hogy a rubel így is megindult a lejtőn, jelzi, hogy 

az orosz gazdaságot továbbra is számos bizonytalanság övezi, a munkaerőhiánytól a szankciók hatásáig. 

Ráadásul míg az gyorsan növekszik, addig az eddig elmaradt idén a várakozásoktól. A Wagner csoport sikertelen puccskísérlete pedig politikai szempontból okoz bizonytalanságokat.

 

Elemzők szerint az orosz fizetőeszköz gyengülése mögött áll az is, hogy egyre többen kezdik megérteni, az Ukrajnában dúló háború, és ezzel párhuzamosan Moszkva elszigeteltsége tartós lehet. Ez egyszerre fogná vissza az orosz gazdaságot a szankciókon és a hadiipar által kiszorított civil fogyasztáson keresztül.

 

orosz gazdaság kamatemelés rubel orosz jegybank
Kapcsolódó cikkek