BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erőtől duzzad a Mol egyik legnagyobb versenytársa

A gázüzletág megugró jövedelmezősége és cégfelvásárlások segítették a PKN Orlent a vártnál is jobb második negyedéves eredményhez.

A vártnál is jobban alakult a PKN Orlen második negyedéves teljesítménye, a lengyel olajcég a a bevétel, az EBITDA és a profit sorokon egyaránt jelentős bővülésről számolt be csütörtökön.

Polish Politics And More (archives 2016-2022)
Orlen petrol station in Warsaw, Poland on June 13, 2019 (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto) (Photo by Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Mateusz Wlodarczyk / AFP

A Mol finomításban erős lengyel versenytársa 4,59 milliárd zloty – 1,12 milliárd dollár – adózott nyereséggel zárta az április és június közötti időszakot, ami 27 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az iparágban leginkább figyelt, EBITDA-szintű eredmény eközben 6,67-ről 8,24 milliárd zlotyra ugrott. A társaság eredménymutatói meghaladták az előzetes piaci prognózist is.

A nagy olajipari cégek – köztük a Mol és az OMV – eredménye óriásit zuhant az időszak során a kedvezőtlenebb piaci környezet mellett, az Orlen kiugró teljesítménye mögött pedig elsősorban két akvizíció, a Grupa Lotos és a PGNiG tavalyi felvásárlása áll, mivel immár a két méretes energiavállalat hozzájárulása is megjelent a konszolidált, csoportszintű teljesítményben.

A magyar üzemanyag-kiskereskedelmi piacon is aktív lengyel társaság forgalma 29 százalékkal 74,62 milliárd zlotyra ugrott az alacsonyabb áron, de a tavalyinál jóval nagyobb mennyiségben értékesített finomított és petrolkémiai termékeknek, valamint szénhidrogéneknek köszönhetően.

A finomítói üzletág értékesített volumene 36 százalékkal nyolcmillió tonnára nőtt. Igaz, a finomítói árrés az első negyedévhez képest jelentősen szűkült, hordónként 13,8 dollár volt az év eleji 18,3 dollárral szemben.

Az Orlen májusban már jelezte, hogy profitabilitásának csökkenésére számít az olcsóbb orosz olajról való leválás következtében. A lengyel társaság finomítói február óta nem használnak az Ukrajnát megszálló országból érkező nyersolajat, csehországi finomítói azonban 2025 derekáig még évi ötmillió tonna orosz nyersanyagot dolgozhatnak fel.

A PKN Orlen árfolyama 2023-tól
 

A befektetők az erős teljesítmény ellenére 2,4 százalékkal húzták lejjebb a részvény árfolyamát a délelőtti kereskedésben, miután a jelentést értékelő elemzők a lassabb ütemű készpénzemelésre mutattak rá, hozzátéve, hogy a gázüzletág megugró nyeresége átmeneti jellegű lehet.

A profit nagy részét a földgáz üzletága termelte, ami többnyire átmeneti jelenség a gyorsan csökkenő földgáz-nagykereskedelmi árak mellett

– idézi a Reuers Pletser Tamást, az Erste Group elemzőjét.

A társaság vezetése is mostohább külső környezetre számít, a Brent típusú olajár 2023-ban átlagosan 80 dollár lehet hordónként, a hordónkénti finomítói marzs pedig a csökkenő trendet folytatva 15 dollár körül alakulhat az év egészében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.