Csupán kisebb árfolyammozgásokkal reagáltak a befektetők a Mol péntek hajnalban közzétett, éves alapon jelentősen romló, ám az előzetes várakozásokat a legtöbb eredménymutatóban felülmúló második negyedéves gyorsjelentésére.

20221208 Budapest
A Mol Campus épülete
fotó: Kallus György LUS
Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A kora délutánig fél százalékot ereszkedett, a piac láthatólag gyorsan megbarátkozott a gondolattal, hogy a hazai olajtársaság a tavalyi rekorderedményének alig több mint felét, 2,5 milliárd dolláros CCS EBITDA-t szállíthat 2023-ban a vezetőség frissített előrejelzése alapján, a gyengébb iparági környezet és a tetemes különadók jelentette ellenszél mellett.

A 2,5 milliárd dolláros idei eredménycél teljesíthető a várhatóan valamivel kedvezőbben alakuló második fél év miatt

– értékelt a VG-nek Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. A szakértő szerint ehhez a július és december közötti időszakban 1,35 milliárd dollárt kell teljesítenie a Molnak. Biztató, hogy a külső környezet július óta valamelyest javult, különösen a finomítói árrések nyíltak szélesre, a nyersolaj és a dízel ára között – dollárban – mintegy 40 százalékos a különbség. Igaz, a vegyipari marzsok továbbra is alacsonyak.

Az energiaipari környezet mellett ugyanilyen meghatározók lesznek még a szabályozói hatások, is, vagyis a különadók. A Molnak tavaly összesen 2,3 milliárd dollár terhet jelentettek ezek, az idei évre pedig 1,5-2 milliárd dollárnyi közteherfizetést várnak. Ebből az első fél évben 959 millió dollárt már teljesített az olajcég – részletezte Pletser.

Kevésbé derűlátó a Concorde részvényelemzője, Gaál Gellért, aki szerint a konszenzust meghaladó eredményszámok első ránézésre jól festenek, részletesebben vizsgálva azonban már kevésbé kedvező az összkép.

Ilyen óvatossága intő jel az időszakra elszámolt, 200 millió dolláros negatív egyszerűsített cash flow, a továbbra is igen siralmas petrolkémiai árrések vagy az, hogy a különadók az első fél év EBITDA-eredményének 85 százalékára rúgtak, míg egy éve ez az arány még „csupán” 48 százalék volt.

Az elemző szerint a sovány egész éves eredményprognózis és a vállalat különadók miatti óvatossága nyomást helyezhet a részvényárfolyamra is. 

A jelenlegi EBITDA-kilátások mellett egyre távolibbnak tűnik a jövő évi rendkívüli osztalékfizetés is, a hagyományos részvényenkénti 150 forint lehet a Concorde szerint.

Grébel Szabolcs, a KBC Equitas elemzője szerint az elmúlt negyedévben több negatív külső hatással is meg kellett küzdenie a Molnak, így a mostani második negyedév, különösen a magas bázisidőszaki eredmény miatt, nagyobb visszaesést mutat.

A második negyedévben egyben elszámolt különadók is tovább rontották az eredményt, ennek alapján arra lehet számítani, hogy a mostani második negyedév lehet a leggyengébb, ha a nyersanyagárak nem csökkennek további jelentős mértékben

– húzta alá a szakértő, kiemelve, hogy a társaság július elsejével elindította hulladékgazdálkodási üzletágát is, amely a továbbiakban szintén hozzájárulhat az eredményhez.

Mérsékelten optimista a kilátásokat illetően Árokszállási Zoltán, az Equilor vezető elemzője is. Ennek alapot ad, hogy a finomítói marzsok és a nyersolajárak emelkedésnek indultak, miközben az adóterhelésben is javulás jöhet a jelenleg szabályozás szerint. Egyrészt április 1-je óta az Ural-Brent különbözetből csak a hordónként 7,5 dolláros szint felett kell adót fizetnie a vállalatnak, másrészt az árbevételalapú különadó kulcsa jövő évtől 1 százalékra mérséklődik a jelenlegi 2,8 százalékról. Az adóterheléssel kapcsolatban ugyanakkor indokolt az óvatosság az állami költségvetés helyzete miatt – figyelmeztet Árokszállási.