Igazán nem lehet tétlenséggel vádolni az Államadósság Kezelő Központot (ÁKK), alig ültek el az új tízéves 2033/I megnevezésű sorozat augusztus 1-jei bevezetésének hullámai, máris két új sorozattal egészül ki a hazai állampapírok palettája.

Budapest 20160108 Magyar Államkincstár állampapír forgalmazás
Fotó: Szabó Miklós / Mediaworks

Idén augusztus 22-én vezetik be az új K2024/34 megnevezésű Egyéves Magyar Állampapírt, amely 14–18. között jegyezhető évi 9 százalékos – 22-én kezdődő – fix kamatozás mellett.

A  kamat mértéke tehát megegyezik a korábban kibocsátott egyéves állampapírokéval. A papír lejárata 2024. augusztus 22-e lesz, amely dátumot érdemes kőbe vésni, hiszen ezt követően egy fillér kamatot sem fizetnek a konstrukcióban.

A belföldi és külföldi természetes személyek által vásárolható értékpapírt összesen 10 milliárd forintos értékben bocsátja ki az ÁKK.

Egy nappal korábban bocsátják ki az ötéves lejáratú N2028/34 elnevezésű Pluszt is, amely fix, sávos kamatozású,

mivel pedig az első év két kamatperiódusra oszlik, a lejáratig összesen hat alkalommal fizet különböző mértékű kamatot. A befektetők által a lejáratkor elérhető maximális hozam mértéke (egységesített értékpapírhozam mutató – EHM): évi 4,95 százalék.

Ez úgy jön ki, hogy az első félévet követően, 2024. február 21-én az ÁKK évesítve 3,5 százalékos (1,75 százalék) kamatot fizet, ezt követően jövő év augusztus 21-én pedig már évesítve 4 százalék (2 százalék) kamat ütheti a befektetők markát. A következő 4 évben az augusztusi 21-i fordulónapokon 4,5, 5, 5,5, illetve 6 százalékos kamatra jogosultak a papírok tulajdonosai.

A kamatozás tehát ebben az esetben is megegyezik a korábban kibocsátott Magyar Plusz sorozatok feltételeiben foglaltakkal. Ezt a papírt is kizárólag magyar és külföldi természetes személyek vásárolhatják meg. A jegyzés során értékesíteni kivánt mennyiség viszont csupán egymilliárd forint.