Keddtől vásárolhatják meg a lakossági befektetők az új, 2033-as lejáratú Prémium Magyar Állampapírokat (PMÁP), amelyekre évente egyszer, január 20-án fizet kamatot az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

AKK
Államadósság Kezelő Központ
Fotó: Róka László / MTI

A 2033/I sorozatú lejárata 10 év, éves kamatprémiuma pedig 0,25 százalék. Kamatbázisa azonos a megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves átlagos fogyasztói árindex változásának százalékos mértékével, azzal, hogy ha ez az érték nulla vagy negatív lenne, akkor a kamatbázis nulla százalékkal egyenlő.

Az első kamatperiódus – azaz az augusztus 2-tól 2024. január 20-ig terjedő időszak – esetében a kamatbázis 14,5 százalék volt, így a kamat mértéke 14,75 százalék lesz, azaz – mivel tört évről van szó – januárban 6,91 százalékos kamat üti a befektetők markát.

A további években a kamat megállapítására évente egy alkalommal, a kamatperiódus kezdő időpontját megelőző negyedik munkanapon kerül sor a következő kamatperiódusra vonatkozóan, és az így megállapított kamatmértéket az ÁKK a honlapján teszi közzé, legkésőbb a kamatmegállapítás napját követő munkanapon.

Az új PMÁP-sorozat kibocsátásával egy időben, azaz augusztus 1-jétől az ÁKK lezárja a 2028/L és 2031/I PMÁP-sorozatok forgalomba hozatalát.

A Bónusz Magyar Állampapírt ugyanakkor továbbra is változatlan feltételekkel lehet megvásárolni.

A változtatások elsősorban az államkincstár érdekét szolgálják, hiszen az új sorozat 0,25 százalékos kamatprémiumát a hétfőn kivezetett 2028/L-sorozat 5 éves futamidő mellett is megadja, míg a 2031/I nyolcéves futamidőre az éves fogyasztói árindex fölött 1 százalékot fizet. A még korábbi, 2030/J sorozatból vásárló befektetők pedig 1,5 százalékos kamatprémiumhoz jutottak.

Ráadásul, amíg a korábbi ötéves lejáratú kamatfizetése július végére, a nyolcévesé pedig május végére esik, mint láttuk, az új kötvény kamatperiódusa január 20-án már véget is ér. A kifizetés mintegy féléves előre hozatala a várakozásoknak megfelelően csökkenő mellett viszont azt jelenti, hogy minden évben ennyivel hamarabb mérséklődik a kamat mértéke. Ugyanakkor 

az új konstrukció előnye lehet, hogy a befektetők hamarabb jutnak kamatbevételükhöz.

Az ÁKK eddigi tapasztalatai alapján arra juthatott, hogy PMÁP-sorozatok vételére jogosult magyar és külföldi magánszemélyek kereslete a némileg kedvezőtlenebb feltételek mellett is elegendő lesz a 300 milliárd forint értékben kibocsátani kívánt 2033/I sorozat zökkenőmentes értékesítéséhez.

Mint írják, az elmúlt időszakban a megtakarítók többsége a hosszabb futamidejű PMÁP-ban gyarapítja vagyonát, 2023 első hat hónapjában bruttó 2 129 milliárd forint összegben vásároltak belőlük.

A kibocsátó célja a lakossági állampapír-állomány futamidejének további meghosszabbítása, valamint a lakossági állampapírokban megtakarító ügyfelek számának növelése, illetve hosszú távú, jó kamatozású, biztonságos, megbízható, kamatadó- és szochomentes befektetési lehetőség biztosítása a magyar lakosság számára.

Ennek érdekében minden forgalmazó mindössze 25 millió forintos értékhatárig értékesíthet az elsődleges piacon egy lakossági befektető számára a PMÁP 2033/I sorozatból. Az alacsonyabb értékesítési korláttal az ÁKK célja a kisebb megtakarításokat kezelő állampapír-befektetők széles körű kiszolgálása.

A megtakarítóknak összességében nem sok mérlegelnivalójuk maradt, bár az új feltételek valóban kedvezőtlenebbek a korábbiaknál, ellenben – az eddigi trendnek megfelelően – várhatóan kedvezőbbek lesznek a következő a sorozathoz képest. Hasonlóan biztonságos, kedvező kamatozású instrumentum pedig közel s távol sehol sem tűnik fel.