Júliusban is kelendőnek bizonyultak a befektetési jegyek Európa-szerte, a kontinens alapkezelőinél azonban a biztonságosabbnak vélt eszközök iránt nőtt meg a kereslet – derül ki a Refinitiv Lipper adataiból.

Save,Money,And,Investment,Growth,Concept.,Businessman,Hand,Holding,Coin
Fotó: Shutterstoch

Az európai befektetők 14 milliárd euró értékben vásároltak befektetési jegyeket a múlt hónapban, az önmagában jelentős tétel azonban érdekes kettősségeket mutat.

Az értékesítést ugyanis a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) támasztották, a költséghatékony és likvid termékekből 15,8 milliárd eurónyit táraztak be, a hagyományos alapok ezzel szemben 1,8 milliárdos tőkekiáramlást regisztráltak. A megtakarítók ráadásul szemmel láthatóan óvatosabbá váltak a romló gazdasági kilátások és a csak lassan enyhülő inflációs nyomás mellett.

Ezt jól mutatja, hogy a legnagyobb értékben forgalmazott terméknek a pénzpiaci alapok bizonyultak 15,7 milliárd eurós volumennel. Hasonló – 15,2 milliárd eurós – tételben vásárolták a befektetők a kötvényalapokat is. A két alacsony rizikójú termékkategória ezzel szinte minden más termék elől elszívta a megtakarításokat, a részvényalapokba például alig 700 millió euró friss pénz érkezett.

A többi kategóriának viszont még ennyi sem jutott, az ingatlanalapokból félmilliárd, az árupiaci termékekbe fektető alapokból pedig 600 millió euró távozott egy hónap alatt. Az egyéb típusú termékek másfél milliárdos, az alternatív eszközök pedig négymilliárd eurós kiáramlást könyvelhettek el. Az időszak legnagyobb vesztesei a vegyes alapok, ahonnan 11,1 milliárd eurót váltottak vissza.

A befektetési szolgáltatók havi versenyét – idén immár hatodszor – a BlackRock nyerte meg, a globális piacvezetőnél 6,9 milliárd euró friss megtakarítást kötöttek le. Az HSBC 3,8 milliárddal a második helyen végzett, megelőzve a 2,9 milliárdos befektetést becsatornázó Amundit.

Az év derekán túl úgy tűnik, 2023 egészében is a kötvényalapok lehetnek a befutók. Július végéig már több mint 113 milliárd euró befektetés landolt ezekben az alacsonyabb kockázatúnak tekintett eszközökben, ezzel messze lekörözik a második legnépszerűbb, 22,3 milliárdos értékesítésnél járó pénzpiaci termékeket is.

 

A részvényalapok kevesebb mint 12 milliárd eurót tudtak felszívni a piacról, a többi terméktípusból viszont csökkentették kitettségüket az európai befektetők. A legnagyobb tételben a korábbi évek egyik slágertermékétől, a vegyes alapoktól váltak meg, amelyek 54 milliárd eurós tőkekiáramlással az idei év legkevésbé kedvelt termékei az alapkezelőknél.