A bankválság nyomán bekövetkező betétkivonás hazavágta az amerikai bankszektor tőzsdei teljesítményét, így az európai bankok árfolyama túlteljesíti a tengerentúli szektortársakét. 

Bull,And,Bear,As,A,Symbol,Figure.,Place,In,Front
A bika és a medve a frankfurti épülete előtt.
Fotó: Marco Ritzki

A Goldman Sachs (GS) befektetési bank elemzése szerint a Stoxx Europe 600 Banks index az idén 8 százalékkal emelkedett, míg a Dow Jonex US Banks index 9 százalékkal esett.

Az európai alapok az elmúlt hónapokban a bankokból és a biztosítókból kiszálltak, s a szélesebb értelemben vett pénzügyi szolgáltatók felé fordultak. Ugyanakkor továbbra is erősebbek a pozícióik az európai bankokban, mint az amerikaiakban

– írja a GS elemzésében, amelyet a Reuters ismertet.

A GS a világ egyik legnagyobb befektetési bankja és brókercége, hitelezési és kereskedési szolgáltatásokat nyújt a befektetőknek, így méreténél és helyzeténél fogva meglehetősen pontos képet tud alkotni a befektetési piac szolgáltatóinak viselkedéséről. Az európai befektetők jelenleg optimisták, ha a saját kontinensük pénzügyi szolgáltatóiról van szó, de pesszimisták az amerikai bankrendszert illetően. 

A bankház a befektetői hangulat mérésére az úgynevezett long/short mutatót használja, a határidős vételre (vagyis az árak emelkedésére) kötött pozíciókat elosztják a határidős eladásra (az árak csökkenésére) kötött pozíciók számával. Június végén a ráta az amerikai bankoknál közel volt a 100 százalékhoz, vagyis nagyjából megegyezett a fedezeti alapok long és short pozícióinak száma. Az európai bankoknál viszont 190 százalék volt az arány, vagyis túlnyomó részben ezek árfolyam-emelkedésére fogadtak az alapkezelők.

 

Az öreg kontinens pénzintézetei felé az amerikai bankválság év eleji kitörése idején fordultak a befektetők, az európai bankrendszeren nem vágott végig a krízis, kivéve a Credit Suisse bedőlést megelőző villámfelvásárlását. Az Egyesült Államokban viszont a Silicon Valley Bankon (SVB) túl két másik regionális pénzintézet is bedőlt – rendszerszintű problémák mutatkozak. (Az ügy külön pikantériája, hogy a Goldman Sachs egyszerre tanácsadója és felvásárlója is a csődbe ment SVB-nek.)

A közkézhányadhoz viszonyított short pozíciók aránya az USA-ban 2,3 százalékra emelkedett júniusra az év eleji 1,8-ről, míg az európai bankoknál a ráta 0,6 százalékon stagnál.

Az amerikai bankrészvényekből való kiábrándulás egyik legjobb példája a Bridgewater Associates, amely egyike a világ legnagyobb alapkezelőinek, és az első negyedévben kiszórta mind az öt amerikai bankóriásban (JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley) lévő részesedését.

Rendszerszintű problémák

A rendszerszintű problémákat jól jelzi, hogy a regionális és középméretű amerikai bankok sorra próbálják meg eladni hitelportfólióikat, hogy tőkehelyzetüket rendezzék – készpénzhez jussanak – írja a Financial Times elemzése. A lapnak számos magántőkealap – köztük olyan gigászok, mint az Ares vagy a KKR – nyilatkozott erről: 

autóhiteleket, fogyasztási és jelzáloghiteleket kínálnak fel nekik az amerikai bankok, a névértékhez képest egyre nagyobb diszkonttal.

Az Ares például a közelmúltban egy 3,5 milliárd dolláros hitelportfóliót vásárolt meg a kaliforniai PacWest banktól, amely korábban egy 2,36 milliárdos építőipari hitelcsomagot volt kénytelen eladni egy ingatlanpiaci befektetésekre szakosodott alapnak, a Kennedy Wilsonnak. A lapnak nyilatkozva az Ares egyik vezetője elmondta, hogy

a bankok első körben a legjobb minőségű hitelportfólióktól szabadulnak meg, ezek általában rövid lejáratú és változó kamatozású kölcsönökből állnak. 

A második körben jönnek a nem a szorosan vett banki tevékenységhez köthető portfóliók. Jó példa erre az a KKR által a múlt hónapban megvásárolt 550 millió dollár értékű hitelcsomag, amelyet a SunPowertől, a világ egyik legnagyobb napenergia-eszközöket gyártó és finanszírozó társaságától vett meg. A KKR az elmúlt három évben megduplázta eszközalapú finanszírozási üzletágát – létszámban is: jelenleg nagyjából ötvenen dolgoznak ezen a területen. 

A legnagyobb ingatlanpiaci hitelcsomag-eladók közé tartozik az HSBC amerikai leányvállalata. Becslések szerint 

az ingatlanhitel-értékesítések volumene 2023 első négy hónapjában négy-ötszöröse volt az előző évinek. 

A buliba beszálltak a Wall Street nagykutyái is, a Goldman például az elmúlt negyedévben 470 millió dollár veszteséget volt kénytelen elkönyvelni lakossági hitelportfóliója egy részének eladása miatt.