Hatalmas, 350 millió dolláros kriptobányászati központ létesül hamarosan az Ománi Szultanátusban – értesült egy helyi lap, az Oman Daily Observer. 

Crypto currency Bitcoin E-commerce concept on digital Screen
Crypto currency Bitcoin E-commerce concept graphic user interface background.
Fotó: GettyImages

A többszáz millió dolláros beruházás 10 hónapon belül már a második kriptóval kapcsolatos új létesítmény lesz az országban, tavaly év végén ugyanis megnyitotta már kapuit az ország első hasonló intézménye, ami 390 millió dollárba került.

Az új központban a tervek szerint 15 ezer kriptobányász-eszköz kap majd helyet idén októberig.

A létesítmény próbaüzeme már el is indult, jelenleg kétezer masina zakatol benne, melyek összfogyasztása 11 megawattórát tesz ki. A központ a kriptobányászat mellett adattárolási- és továbbítási feladatokat is ellát majd.

A telep a Salalah Free Zone nevű kiemelt gazdasági övezetben nyílik majd meg, ahol alacsony társasági adóterhek mellett kezdheti meg működését.

Az előző ománi óta nagyot erősödött a legnagyobb kriptodeviza.

A központ létesítésének a lap értesülései szerint egyik elsődleges feladata az ország gazdaságának digitalizálása és fellendítése lesz, mivel Omán jelenleg még jelentős mértékben rá van utalva az olajexportjából származó bevételekre, ezt a függőséget pedig mielőbb szeretnék csökkenteni.

Az ománi kormány emellett a nyár elején konzultációt kezdeményezett a lakosság körében egy esetleges kripto-szabályozás létrehozásáról, melynek részeként a digitális eszközkezelőket többek közt arra is köteleznék, hogy az országban való online jelenlétük mellett helyi irodákat is nyissanak, ezzel is lökést adva a helyi gazdaságnak.

Utópia vagy disztópia? Íriszszkennel bizonyíthatjuk a legújabb kriptoőrületben, hogy emberek vagyunk

A ChatGPT atyja által létrehozott Worldcoin használatához elengedhetetlen a biometrikus adataink megadása, az így létrejövő World ID akár a jövő személyi igazolványává is kinőheti magát. Minimumjövedelem, ingyenes tokenek és a demokrácia kiteljesítése egyaránt része Sam Altman projektjének.