Frissítette a BÉT Xtend piacán forgó Nap elemzői modelljét az Equilor, amely tavaly ősszel kezdte meg a zöldkispapír követését. Bár a célárat 1650 forintról 1570 forintra vágták, de továbbra is vétel az ajánlás. Továbbra is elérhetőnek látszik a vállalat célja, hogy elérje a 100 megawatt kapacitást. Ám a magas piaci finanszírozási költségek és az energiapiaci bizonytalanságok miatt a teljesítés későbbre tolódhat. A 12 havi horizonton kitűzött célár a csütörtöki 930 forintos záráshoz képest 68 százalékos felértékelődési potenciált jelent. 

Data,Science,And,Big,Data,Technology.,Scientist,Computing,,Analysing,And
Data science and big data technology. Scientist computing, analysing and visualizing complex data set on computer. Data mining, artificial intelligence, machine learning, business analytics.
Fotó: Shutterstock

Jókora dilemmával szembesül a Nap. Az Equilor elemzői szerint, 

a csökkenő energiaárak a szabadpiaci portfólióra negatívan hatnak, 

de ezeket az erőműveket a cég végső esetben visszaléptetheti a kötelező átvételi rendszerbe, amivel tompíthatja a túl alacsony áramárak okozta kihívást. Ugyanakkor a szabadpiacon maradást ösztönözheti, hogy a cég többletárbevételt realizálhat a tavaly elindított származási garanciák piacán is. 

Jó hír, hogy a magasra ugró piaci finanszírozási költségek a meglévő, olcsó hiteleket nem érintik, emellett tetemes mennyiségű készpénzzel is rendelkezik a vállalat, ami a jelenlegi kamatkörnyezetben számottevő bevételt hozhat. 

A NAP Nyrt. árfolyama 1 éves
 

Arra is felhívták a figyelmet az elemzők, hogy a 

megújulóenergia-termelés rendszerszinten tapasztalható, gyors terjedése megnehezíti a becsléseket

a kiegyenlítő energia költségeire és a szabadpiacon elérhető szerződéses árakra vonatkozóan. A szabadpiaci portfóliónál a kereskedő viseli a menetrendezés költségét: bár a Nap Nyrt. számára elérhető szerződéses ár becslésében ez egy bizonytalansági tényező, egy lehetséges árampiaci 
áremelkedésből így is részesedni tud a vállalat.

Az is érdekes, hogy a cég magas készpénzállománnyal és készpénztermelő képességgel rendelkezik, ami a kívánt méretet elérve 

osztalékfizetésre is képessé teheti a vállalatot, 

noha jelenleg nincs formális osztalékfizetési politikája a cégnek.