Alaposan lekörözte az elemzői várakozásokat a GameStop amerikai videójátékbolt idei második negyedéves teljesítménye: a mémrészvényes szubkultúrát útjára indító vállalat a második negyedév során mindössze 3 cent egy részvényre jutó veszteséget termelt, ami alig ötöde az elemzői konszenzusban szereplő, 14 centes negatív EPS-nek.

Black Friday And Christmas Atmosphere In MunichGameStop branch. People go shopping with black friday and christmas sales in Munich, Germany on November 23, 2021. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto) (Photo by Alexander Pohl / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A GameStop negyedéves bevétele 2 százalékkal, 1,16 milliárd dollárra nőtt, 20 millió dollárt verve ezzel az előzetes várakozásokra, vesztesége pedig a tavalyi második negyedévben elkönyvelt 108 millióról 2,8 millió dollárra csökkent.

A vártnál jobb eredmény hátterében a vállalat vezetésének elmúlt időszakban véghezvitt, látványos irányváltása áll: a GameStop vezérigazgatója, egyben legnagyobb részvényese, Ryan Cohen ugyanis az egyre nagyobb mértékű online jelenlétet tűzte ki célul a cég elé, csökkentve ezzel a fizikális boltok fenntartásával járó kiadásokat. 

A második negyedéves adatok kifejezetten jó színben festik le a vállalat átalakítási törekvéseit, ezek alapján jó úton járnak videójátékpiaci jelenlétük növelése felé is

– fejtette ki John Oh, a Third Bridge elemzője.

A vállalat a bevételének 49 százalékára szoftverek és gyűjtői memorabiliák értékesítéséből tett szert, melyek volumenének növekedésében nagy szerepet töltött be, hogy a negyedév során olyan nagy címek jelentek meg, mint az Activison Blizzard játéka, a Diablo IV., illetve az EA F1 23-című Formula–1-szimulátora.

A vállalat gyorsjelentése rámutatott: a digitális értékesítés magasabb fokozatba kapcsolása mellett a nemzetközi hardveres eladások is nagymértékben megnőttek – a gyorsjelentés közzétételét követően a GameStop kurzusa 12 százalékot ralizott, mielőtt kisebb korrekcióba kezdett.

A Gamestop árfolyama 2020-tól
A mémrészvényes rali csúcsán a vállalat kurzusa 2000 százalékos erősödést is megélt egy hónapon belül

A vállalat – a bevett piaci szokásokkal ellentétben – második gyorsjelentését követően sem tartott befektetői konferenciahívást, ahol a cég vezetése személyesen számolhatott volna be az elért eredményekről, illetve az éves célok alakulásáról. A vállalat az elmúlt öt év során öt vezérigazgató-váltáson ment keresztül, illetve nemrég pénzügyi vezetője is távozott.

Pislákol még a mémrészvényes rali, de a lendület már nem a régi

Idén is voltak részvények, melyek hosszabb-rövidebb időre felkeltették a mémrészvényes közösség érdeklődését, de az aranykorban látott szárnyalás már a múlté.

A GameStop papírjai az elmúlt időszakban jártak már 56 százalékos pluszban is, még ha jelenleg csak 12 százalékkal jár is az árfolyam az év eleji értékek felett – erős lemaradásban a mémrészvényeket követő, MEME rövidítéssel futó ETF kurzusához képest, mely az elmúlt 8 hónap során 42 százalékkal tudta növelni értékét.