BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Black Friday And Christmas Atmosphere In MunichGameStop branch. People go shopping with black friday and christmas sales in Munich, Germany on November 23, 2021. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto) (Photo by Alexander Pohl / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

A vártnál jobb negyedéve volt a GameStopnak, a mémrészvényes vállalat azonban még mindig veszteséges

Az amerikai videójátékbolt az elemzői várakozásokat ugyan lekörözte, de nyereséget termelni nem tudott.

Alaposan lekörözte az elemzői várakozásokat a GameStop amerikai videójátékbolt idei második negyedéves teljesítménye: a mémrészvényes szubkultúrát útjára indító vállalat a második negyedév során mindössze 3 cent egy részvényre jutó veszteséget termelt, ami alig ötöde az elemzői konszenzusban szereplő, 14 centes negatív EPS-nek.

Black Friday And Christmas Atmosphere In MunichGameStop branch. People go shopping with black friday and christmas sales in Munich, Germany on November 23, 2021. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto) (Photo by Alexander Pohl / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A GameStop negyedéves bevétele 2 százalékkal, 1,16 milliárd dollárra nőtt, 20 millió dollárt verve ezzel az előzetes várakozásokra, vesztesége pedig a tavalyi második negyedévben elkönyvelt 108 millióról 2,8 millió dollárra csökkent.

A vártnál jobb eredmény hátterében a vállalat vezetésének elmúlt időszakban véghezvitt, látványos irányváltása áll: a GameStop vezérigazgatója, egyben legnagyobb részvényese, Ryan Cohen ugyanis az egyre nagyobb mértékű online jelenlétet tűzte ki célul a cég elé, csökkentve ezzel a fizikális boltok fenntartásával járó kiadásokat. 

A második negyedéves adatok kifejezetten jó színben festik le a vállalat átalakítási törekvéseit, ezek alapján jó úton járnak videójátékpiaci jelenlétük növelése felé is

– fejtette ki John Oh, a Third Bridge elemzője.

A vállalat a bevételének 49 százalékára szoftverek és gyűjtői memorabiliák értékesítéséből tett szert, melyek volumenének növekedésében nagy szerepet töltött be, hogy a negyedév során olyan nagy címek jelentek meg, mint az Activison Blizzard játéka, a Diablo IV., illetve az EA F1 23-című Formula–1-szimulátora.

A vállalat gyorsjelentése rámutatott: a digitális értékesítés magasabb fokozatba kapcsolása mellett a nemzetközi hardveres eladások is nagymértékben megnőttek – a gyorsjelentés közzétételét követően a GameStop kurzusa 12 százalékot ralizott, mielőtt kisebb korrekcióba kezdett.

A Gamestop árfolyama 2020-tól
A mémrészvényes rali csúcsán a vállalat kurzusa 2000 százalékos erősödést is megélt egy hónapon belül

A vállalat – a bevett piaci szokásokkal ellentétben – második gyorsjelentését követően sem tartott befektetői konferenciahívást, ahol a cég vezetése személyesen számolhatott volna be az elért eredményekről, illetve az éves célok alakulásáról. A vállalat az elmúlt öt év során öt vezérigazgató-váltáson ment keresztül, illetve nemrég pénzügyi vezetője is távozott.

Pislákol még a mémrészvényes rali, de a lendület már nem a régi

Idén is voltak részvények, melyek hosszabb-rövidebb időre felkeltették a mémrészvényes közösség érdeklődését, de az aranykorban látott szárnyalás már a múlté.

A GameStop papírjai az elmúlt időszakban jártak már 56 százalékos pluszban is, még ha jelenleg csak 12 százalékkal jár is az árfolyam az év eleji értékek felett – erős lemaradásban a mémrészvényeket követő, MEME rövidítéssel futó ETF kurzusához képest, mely az elmúlt 8 hónap során 42 százalékkal tudta növelni értékét.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.