A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,13 százalékkal nőtt, és 34 007,21 ponton zárta a napot. Az S&P 500-as mutatója 0,4 százalékkal 4337,51 pontra emelkedett. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,45 százalékkal növekedett, és 13 271,32 ponton zárta a hétfői kereskedési napot.

New,York,,Usa,-,July,2019:,The,Nasdaq,Stock,Market
Fotó: Shutterstock

Ezzel sokkal jobban teljesítettek az európai társaiknál, amelyek mind mínuszban zártak, és a BUX-nál is, amely épphogy nullára erősített a kereskedési nap végére. 

A hétfő egyik fontos történése, hogy az Amazon bejelentette: akár 4 milliárd dollárt is befektet az Anthropic mesterséges intelligenciával foglalkozó cégbe. Az online kiskereskedelmi óriás részvényei ezután több mint 1 százalékkal emelkedtek.

Az S&P 500 több mint 4 százalékot esett szeptemberben, ez zsinórban a második veszteséges hónapja, egyben december óta a legrosszabb hónapja. A technológiai súlyú Nasdaq Composite viszont ennél is nagyobbat, 6 százalékot csökkent eddig, és a hónap végére elérheti a decemberi mínuszt is. Az előző mutatókhoz képest a blue chipeket tömörítő Dow Jones szeptemberben egy szerényebb, 2 százalékos visszaesést mutat.

Akár öt százalékig is emelkedhet a tízéves amerikai hozama – ismét aggódhat a tech szektor

A piac 2025-re minimum 4,2 százalékos amerikai jegybanki alapkamatot vár. Ha ehhez hozzáteszünk egy 50-75 bázispont futamidő-prémiumot, akkor a jelenlegi 4,5 százalékos hozam nem tűnik rosszul árazottnak. Az ING elemzői szerint megnyílik az út az 5 százalékos lélektani határ felé.