Hol vannak már a márciusi bankcsődök? Valójában még mindig itt vannak. Időről időre szóba kerülnek a bankszéfek mélyén rejtőző csontvázak. És Jerome Powell sem szóbotlásként mondta a nyárelőn egy madridi bankárkonferencián, hogy ne vegyük magától értetődőnek a bankrendszer rugalmasságát. A Fed-elnök szerint, a bankválságot azért lehetett kezelni, mert a nagybankok már korábban fel lettek tőkésítve. Nos, az sem véletlen, hogy megint a kereskedelmi ingatlanhitelezés az aggodalmak forrása. Mert ennek gerincét a sérülékeny kis- és középbankok adják az Egyesült Államokban.

Usa,National,Flag,And,Dollar,Bills.,Business,And,Finance,Concept
USA national flag and dollar bills. Business and finance concept
Fotó: Shutterstock

A megroppant 

kereskedelmi ingatlanpiac több ezer milliárd dollárnyi hitellel és befektetéssel nehezedik az amerikai bankszektorra. 

Elemzők egy olyan vészforgatókönyvet tanulmányoznak, amikor  a hitelveszteségek miatt a bankok csökkentik a hitelkihelyezést, ami még jobban aláássa az ingatlanárakat, ez pedig további banki veszteségeket okoz. 

Elemzők emlékeztetnek, hogy

a bankok 2015 és 2022 között nagyjából megduplázták 

a kereskedelmi ingatlanok bérbeadóinak nyújtott hiteleket, ami elérte a 2200 milliárd dollárt. Ráadásul, ezen hitelek javát nem az előző pénzügyi válság idején feltőkésített nagybankok adták, hanem a sérülékeny kis- és közepes méretű bankok. És ezzel a pénzügyi struktúrával futott bele a kereskedelmi ingatanpiac a kamatemelési periódusba.  

Kereskedelmi ingatlanhitelek halmozódása
 

 

A számla 2200 milliárd dollárnál is több lehet, mert az elmúlt évtizedben a bankok olyan módokon is növelték a kereskedelmi ingatlanokkal kapcsolatos kitettségüket, amivel általában nem számolnak. Olyan pénzügyi társaságokat hiteleztek, amelyek ugyanazoknak a bérbeadóknak adtak kölcsönt, s még a kötvényeiket vásárolták. 

A bankok közvetett kitettsége mögött is a közvetlen kitettségük ingatlanjai állnak biztosítékként. 


A Wall Street Journal elemzése szerint, ez a közvetett hitelezés – a letiltott ingatlanokkal, különféle portfóliókkal és egyéb adósságokkal együtt – a bankok kereskedelmi ingatlanokkal kapcsolatos 

teljes kitettségét 3600 milliárd dollárra növeli.

Ami a betétállomány 20 százaléka. De emlékezhetünk, hogy a márciusi bankpánik is azzal kezdődött, hogy a betétesek kivonták a pénzüket a regionális bankokból, s átvitték a nagybankokba.