Két legyet üthet egy csapásra Japánban az All Nippon Airways (ANA), a légitársaság arra készül, hogy több ezer alkalmazottjának juttasson saját részvényeiből összesen mintegy 60 millió dollár értékben. A munkavállalói részvényesi programmal egyrészt a rátermett munkavállalókat maradásra ösztönözné, másrészt részvényei árfolyam-karbantartásáról is gondoskodna.

This photo taken on July 23, 2023 shows a worker (bottom L) on the tarmac behind a line of planes for Japanese airline All Nippon Airways (ANA) at Tokyo International Airport at Haneda in Tokyo. ANA Holdings are expected to announce first quarter earnings on July 28. (Photo by Richard A. Brooks / AFP)
Japánban az All Nippon Airlines mellett a Japan Airlines a légtér másik ura.
Fotó: Richard A. Brooks / AFP

A légitársaság a tervek szerint novemberben fejenként 100 darab, egyenként 20 dollárt érő részvényt ajánlana fel közel 45 ezer alkalmazottja közül 30 ezernek.

Persze nem az ANA találta fel a spanyolviaszt, Japánban az utóbbi időben gomba módra szaporodnak a hasonló akciók, a közelmúltban például a vérnyomásmérőket gyártó Omron és a jól ismert Sony csoport is ehhez az eszközhöz nyúlt.

A japán vállalatokat ugyanis évek óta nem látott munkaerőhiány kínozza, miközben a tokiói tőzsdén számos vállalat papírjaival könyv szerinti értékük alatt kereskednek.

A Nomura Securities adatai szerint az elmúlt öt évben 966-ra emelkedett, azaz megduplázódott a munkavállalóinak részvényalapú kompenzációt kínáló japán vállalatok száma, a 3900 tőzsdén jegyzett cég nem kevesebb, mint egynegyedéről van szó.

Nagyon megugrott a munkavállalói részvényesi programok száma az utóbbi időben

– mondta a Reutersnek Hasimoto Motomi, a Nomura vezető elemzője. A munkavállalóknak történő részvényosztásokat ráadásul a piac is pozitívan értékeli, mivel támogatólag hathatnak a kurzusra – tette hozzá. Azzal, hogy az alkalmazottak részvényessé válnak, elkötelezettebbek lesznek a vállalat hatékonysága és nyereséges működése, valamint ezáltal a részvényárfolyam alakulása iránt is.

Japánban a vállalati érték növelése is kulcsfontosságú

A vállalati érték növelése pedig kulcsfontosságú a befektetők számára, különösen Japánban, ahol olyan sok krónikusan alulértékelt, hogy a tokiói márciusban mind ez idáig példátlan felhívással fordult a cégekhez. Arra kérték őket, hogy hozzák nyilvánosságra a tőkehatékonyság javítását célzó hosszú távú terveiket.

Az ANA alkalmazottainak három évig meg kell tartaniuk az ösztönzőprogram keretében kapott részvényeiket,  csak utána kereskedhetnek velük – mondta Takano Sintaro, a cég egyik vezetője, visszaemlékezve arra, hogy amikor a világjárvány megcsapolta a nyereségüket, rengeteg harmincas és negyvenes éveiben járó alkalmazottuk távozott, nem sikerült megtartaniuk őket.

A részvényalapú javadalmazás, főként persze a vezetők számára, azután vált népszerűbbé, hogy Abe Sinzó korábbi miniszterelnök a róla elnevezett Abenomics reformcsomag keretében közel tíz évvel ezelőtt olyan vállalatirányítási szabályokat vezetett be, amelyek az ilyen ösztönzőket adózási szempontból is támogatták.

A munkavállalói részvénytulajdonnal a vállalatok a részvények kereszttulajdonlását is kiválthatják, vagyis azt az idehaza is elharapózott gyakorlatot – például Mol–OTP –, amikor a vállalatok részesedést szereznek egymásban, hogy megszilárdítsák a kapcsolatukat, és megelőzzék az aktivista befektetők térnyerését, ellenséges felvásárlásukat.

Ez a megoldás ugyanis általában nem találkozik a szabályozó hatóságok tetszésével a globális piacokon, sok helyütt nyomást is gyakorolnak a cégekre a kereszttulajdonlás felszámolására.

Az ANA Holdings árfolyama 6 hó
 

A dolgozói részvényprogram növekvő népszerűsége dacára Japán még mindig le van maradva az Egyesült Államoktól, illetve Németországtól ezen a téren.

Míg ugyanis a szigetországban a száz legnagyobb vállalat mindössze egynegyede alkalmazza, Amerikában és Németországban ez az arány meghaladja a 80 százalékot.

Szakértők úgy vélik, a japán munkaügyi törvény, amely szerint a béreket pénzben kell kifizetni, akadályozza a munkavállalói részvényösztönzők elterjedését, mivel a részvényeket csak a béren felül juttathatják, és nem annak részeként.

Icsikava Sindzsi, a Mitsubishi UFJ Trust and Banking emberierőforrás-menedzsere szerint ezért a rugalmasabb jogi szabályzás felgyorsítaná a részvényösztönzők terjedését.