BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kimagasló fél évet tudhat maga mögött a Budapesti Értéktőzsde

A tőzsde tőzsdére lépése csak egy volt a BÉT első féléves izgalmai közül.

Ragyogó fél évet tudhat maga mögött a Budapesti Értéktőzsde: a BÉT első féléves nettó eredménye meghaladta 2,5 milliárd forintot, 50 százalékkal teljesítve ezzel felül a 2022-es első féléves eredményeket.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság Archive

A tavalyi rekordévnél jelentősen alacsonyabb kereskedési forgalom következtében a tőzsde üzleti bevételei alacsonyabb szinten zárultak, mint egy évvel korábban, ugyanakkor a költségei elsősorban az infláció hatására megemelkedtek 2023-ra. A BÉT pénzügyi eredményének és a KELER csoport első féléves eredményének köszönhetően azonban a nettó eredmény jelentősen növekedett – áll a vállalat jelentésében.

A tavalyi, kiugróan magas forgalmat hozó első fél évéhez képest az idei év első felében visszafogottabb üzleti aktivitás volt megfigyelhető a kereskedési üzletágban, amelynek következtében összességében a BÉT üzleti bevételei a tavalyinál 15 százalékkal alacsonyabb szinten zárultak ebben a fél évben, annak ellenére, hogy

a tőzsde másik két fő üzletága, a kibocsátói és adatszolgáltatói területek az előző év első fél évét meghaladó bevételt értek el. 

A piacok volatilitása világszerte csökkent a tavalyi év első fél évéhez képest, amelynek következtében a tőzsdei forgalmak csökkentek és ez megfigyelhető volt a BÉT azonnali és derivatív piacán is. Az adatértékesítési üzletág esetében a stabil ügyfélkör és az év elején az infláció követése céljából bevezetésre került díjemelés biztosították a magasabb féléves számokat, a kibocsátói bevételeknél pedig a tavalyi év során az NKP (Növekedési Kötvényprogram) keretében bevezetett új kötvények, a szabályozott piacra bevezetett banki kötvények számossága és a piaci kapitalizáció emelkedése fejtettek ki pozitív hatást – olvasható a cég közleményében.

Összességében a tőzsde első féléves működési eredménye a tavalyi év első fél événél alacsonyabb szintet ért el. 

A BÉT EBITDA-ja 2023 első fél évében 558 millió forint lett, 

ugyanakkor a pénzügyi eredmény és a BÉT kapcsolt vállalkozásai, a KELER és KELER KSZF (KELER csoport) első féléves eredményének hatására a nettó eredmény nagymértékben növekedett, 2,550 milliárd forintra.

A Budapesti Értéktőzsde az év első felében egyik kiemelt stratégiai célját teljesítette azzal , hogy 2023. június 7-én saját részvényei bevezetésre kerültek a saját szabályozott piacára és ezzel nyilvánosan működő részvénytársasággá alakult. Emellett további három új részvénykibocsátó vállalatot is köszönthetett, valamint 48 új kötvény került bevezetésre – áll a vállalat közleményében.

Egyelőre keresik helyüket a parketten a BÉT részvényei.

A BÉT piaci kapitalizációja június 30-án meghaladta a 11 ezermilliárd forintot is, átlagos napi forgalma pedig 8,8 milliárd forintra rúgott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.