A fedezeti alapok előzetes várakozásaival szemben egyelőre úgy tűnik, hogy a dollár elmúlt hónapokban tapasztalt erősödése nem csupán átmeneti jellegű volt, hanem egy hosszabb dinamika első fejezeteként jelentkezhetett a pénzpiacokon – derült ki a Bloombergnek nyilatkozó befektetési szakemberek véleménye alapján.

Judge's,Gavel,With,Handcuffs,And,Dollar,Bills,Above,Flag,Od
Judge's gavel with handcuffs and dollar bills above flag od america. law or crime concept. Justice
adóhatóság, bíróság, ítélet, pénz,money, dollar, bankjegy,banknote
Fotó: Shutterstock

A zöldhasú további menetelését a K2 alapkezelő elemzői szerint a tartósan magasan maradó amerikai kamatkörnyezet, míg az AVM fedezeti alap szakértői szerint a folyamatosan emelkedő kötvényhozamok láthatják el friss lendülettel. 

George Boubouras, a K2 vezető elemzője szerint mindezen piaci trendek alapján egyértelműen kijelenthető: a dollár ellen fogadni kiemelten kockázatos üzleti döntésnek számít. Az amerikai fizetőeszköz árfolyama ugyanis immáron hetedik egymást követő hete emelkedik a legtöbb nagy devizával szemben, az időközben érkező, a vártnál erősebb amerikai gazdasági adatok pedig mindeddig csak tovább tüzelték a dollár raliját.

A zöldhasú erősödése elsősorban az ellene fogadó fedezeti alapok számára volt fájdalmas,

melyek június óta folyamatosan növelték short pozícióikat az amerikai fizetőeszközzel szemben.

A Bloomberg dollárindexe a jelenlegi állás szerint egyhuzamban nyolc héten keresztül fog folyamatosan emelkedni – ilyen hosszan tartó erősödésre a mutató 2005-ös bevezetése óta még egyszer sem volt példa. A felértékelődési hullám azonban akár a rekorddöntést követően is fennmaradhat: a piaci várakozások szerint a Fed várható kamatpályája ugyanis egészen jövő június elejéig nem tartalmaz kamatvágást, ami egy hosszan tartó, biztos alapot szolgáltathat a deviza számára.

A dollárindex alakulása 5 éves
A kínai újranyitást megelőzően ért csúcsra a dollárindex kurzusa

A dollár erejének tartós fennmaradását segítheti elő a belföldi dinamikákon túl a kínai gazdaság gyengélkedése, illetve az eurózóna visszafogott gazdasági fellendülése nyomán csökkenő vonzerővel rendelkező euró mélyrepülése is: a közös európai valuta 5 százalékot gyengült a júliusi árfolyamcsúcsa óta, a jüan kurzusa pedig tavaly november óta nem látott mélységben jár.

Ha a kínai gazdaságösztönző lépések továbbra is csalódást okoznak, és ha a mesterségesintelligencia-mánia továbbra is jelentős tőkebeáramlást eredményez az amerikai részvénypiacokon, akkor a dollár akár még feljebb is ugorhat

– fejtette ki Marko Papic, a Clocktower alapkezelő vezető stratégája.

Túlzott optimizmussal vádolja az amerikai tőzsdéket a Morgan Stanley legismertebb medvéje

Michael Wilson, a vállalat vezető amerikai részvénypiaci elemzője szerint továbbra is szűk a eszeveszett ralija, az optimizmust pedig a gazdasági kilátások sem támasztják alá.

A dollár további térnyerése azonban korántsem garantált – így vélekedik erről a New York-i Great Hill alapkezelő is, melynek szakértői olyan eszközök felé növelik kitettségüket dinamikusan, melyek a zöldhasú értékvesztése esetén könyvelnének el látványos felértékelődést, mint például a feltörekvő piaci részvények.

A kínai újranyitást övező gazdasági stimulusok és a gyengülésnek induló dollár többéves feltörekvő piaci ralit eredményezhet majd

– fejtette ki véleményét Thomas Hayes, a Great Hill elnöke.