Látványos csalódásnak néznek elébe az amerikai részvénybefektetők Michael Wilson, a Morgan Stanley hírhedten borúlátó tőkepiaci elemzője szerint. Wilson ugyanis rámutatott: a gazdasági teljesítmény véleményük szerint a jelenlegi piaci várakozások alatt alakulhat az idei év második felében, ez pedig a tőzsdék szárnyalására is negatív hatással lesz.

Stock,Quotes,As,List,And,Graph,,Bull,And,Bear,,Maginifier
Fotó: Shutterstock

A Morgan Stanley vezető amerikai részvénypiaci elemzőjének véleménye látványosan szembemegy a jelenlegi piaci körképpel: a tágabb piacot lefedő S&P 500 index közel 20, a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq 100 mutató pedig több mint 40 százalékot ralizott az idén év elejétől számítva, nagyrészt arra a piaci várakozásra építve, hogy az amerikai gazdaság a Fed történelmi kamatemelési dömpingjének ellenére is ellenálló tud maradni, és ezzel az ország elkerülheti a recessziót is.

A jelenlegi árazásokat látva a piacok most a növekedés jelentős újbóli felgyorsulására számítanak, ami véleményünk szerint az idén valószínűtlen. A potenciálisan gyengébb szeptemberi és októberi adatok sok értékeltségében nincsenek beárazva

– fejtette ki az elemző.

Véleményével Wilson nincs egyedül: a Bank of America egyes elemzői szerint az amerikai részvények árazásában még várható egy jelenleg be nem árazott értékvesztés a kemény gazdasági landolással kapcsolatos befektetői félelmek nyomán, míg a JPMorgan szerint az amerikai tőzsdén jelentős önelégültség uralkodik, mintha nem vennék figyelembe, hogy a részvénypiaci veszteségek kapcsán nincs semmilyen védőháló, ami tompítani tudná a befektetők esetleges fájdalmát.

Relatív árfolyamváltozások 2023-tól
Nasdaq 100, S&P 500
Hatalmas erősödésen van túl az amerikai részvénypiac az idén

Borúlátó közleményében Wilson kiemelte: mind az S&P 500, mind a Nasdaq ralija továbbra is ijesztően gyenge lábakon áll olyan értelemben, hogy mindösszesen egy maréknyi nagyvállalat részvényeinek felfutásából táplálkozik, és nem látszik, hogy a felértékelődési hullám az indexek kisebb tagjaira is átterjedne.

Ötven éve nem volt ennyire koncentrált a részvénypiac, hét cégen múlik az amerikai tőzsdék jövője

Kirívóan fejnehéz az amerikai részvénypiaci rali, hét vállalat szárnyalása hajtja a futamot. A kérdés az, utolérheti-e őket a mezőny.

A szakértő hozzátette: a lakossági fogyasztás volumenében már meglátszik a lassulás, ami szintén kétségbe vonja az optimista gazdasági várakozások életképességét.