Hatalmas vágtába kezdtek a Tesla részvényei a tegnap délutáni kereskedésben Amerikában, miután a Morgan Stanley elemzői bejelentették: várakozásaik szerint a vállalat Dojo névre keresztelt szuperszámítógépe, melyet autói mesterséges intelligenciáinak (MI) fejlesztésére használ, közel 600 milliárd dollárral, 1,4 ezermilliárd dollárra növelheti majd meg az elektromosautó-gyártó piaci értékét. A szakértők szerint a Dojo révén a jövőben elért technológiai áttörések nemcsak az önvezető autók terén jelentenek majd történelmi előrelépést, hanem a robotikában és a mindennapi feladatok automatizációjában is.

elon musk
jó lóra tett a Dojóval. Fotó: Northfoto

A Morgan Stanley elemzői szerint ugyanis a Dojo által végzett mesterségesintelligencia-tréning nem csupán arra lesz alkalmas, hogy a Tesla MI-szoftverének az út- és forgalmi viszonyokra adott azonnali reakcióját javítsa, hanem sokkal szélesebb körű felhasználást tesz majd lehetővé.

Ha a Dojo segíthet abban, hogy az autók lássanak, és a látottak alapján reagáljanak, milyen más piacok nyílhatnak még meg? Gondoljunk bele, mekkora előrelépést jelentene, ha a kamerával felszerelt eszközeink maguktól lennének képesek reagálni és döntéseket hozni látómezőjük tartalma alapján

– lelkendezett Adam Jones, a Morgan Stanley elemzője. A befektetési bank szakértői mindezek alapján közel 60 százalékkal, 400 dollárra emelték a Tesla részvényeire vonatkozó célárfolyamukat 12–18 hónapos távlatban, ezzel a legmagasabb célárat tűzve ki az elektromosautó-gyártó papírjaira a Wall Streeten. A bejelentés hatására a kurzus több mint 6 százalékot ralizott.

A Tesla részvényei 2021 végén állították be rekordárfolyamukat 409 dolláron, az elemzők szerint ez a szint ismét kartávolságba kerülhet

A Tesla a közeljövőben további egymilliárd dollárt tervez fordítani a Dojo fejlesztésére, az elemzők szerint ezzel jócskán megnövelve a vállalat szoftvergyártásból és szolgáltatásokból származó bevételét. A Morgan Stanley szakértői szerint a vállalat ezen szegmense 2040-re már a cég bevételeinek 60 százalékát teheti majd ki, éves szinten 335 milliárd dolláros forgalmat generálva az autógyártó számára.

A halálos önvezető: balesetek miatt áll bíróság elé a Tesla

A cég önvezető-technológiája vagy a sofőr a hibás? A Tesla szerint ők jelezték, hogy szükség van emberi felügyeletre.

Elon Musk cégének részvényei már az elemzők által várt értéknövekedést megelőzően is messze a hagyományos autógyártók papírjainak értékeltsége felett forognak: a Tesla részvényeit 57,9-es előremutató P/E (a jelenlegi részvényárfolyam és az egyéves távlatban várt eredmény hányadosa) mellett jegyzik, szemben a Ford 6,31-es, illetve a General Motors 4,56-os mutatójával.