Egy dolog, hogy az emberiség jövőjét valószínűleg meghatározza a robotika, ami egy távoli jóslat. Ám a robotikai részvények már ma is tarolnak a tőzsdéken. Éppen csütörtökön debütált a dél-koreai Doosan Robotics, amely az első kereskedési napon megduplázta a kapitalizációját. 

Korea Pavilion At Mobile World Congress Barcelona 2023
Fotó: Joan Cros / AFP

A Doosan Group konglomerátum részét képező vállalat 300 millió dollárt gyűjtött össze a nyilvános ajánlattétel során, így 

ez a legnagyobb IPO az idén Dél-Koreában.

A Doosan együttműködő robotokat, kobotokat készít, amelyeket úgy terveztek, hogy kooperáljanak az emberekkel az üzemekben. A robotizált segítők olyan kisebb vállalatok számára előnyösek, amelyek esetleg nem állnak készen a teljes gyártósor automatizálására, de kobotokat használnak néhány folyamat automatizálására. A nagy teherbírású ipari robotok mellett 

a Doosan olyan kobotokat is gyárt, amelyek kávét és sört szolgálnak fel.

Nem a Doosan az egyetlen robotikai cég, amelyet felkaptak a befektetők. A Samsung Electronics által támogatott Rainbow Robotics részvényeinek árfolyama idén megnégyszereződött. 

Komoly hátszelet biztosít a robotikának

a termelés fejlett gazdaságokba való visszatelepítése. Például az amerikai program, amely a Kínától való technológiai függőség csökkentését célozza. A fejlett gazdaságban a gyenge demográfia adatok és a mérgező bevándorlási politika miatt a munkaerő bővülésének alacsony üteme várható. Itt jönnek a képbe a robotok.  

Persze, a divatpapírok nem olcsók. Körülbelül 2,5 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával a Doosan jelenleg a tavalyi bevétel 74-szeresén forog.