Őszi legjobb formájában várja a keddi kamatdöntést a forint. A magyar fizetőeszköz a hétfői illikvid piacon is erősödni tudott. Kedden reggel pedig az euróval szemben 382 alatt nyitott a forint, s délelőtt innen is az erős oldalra lendült tovább a 381 alá is leszúró euró-forint kurzus. Itt húzódik a 200 napos mozgóátlag, ami historikusan rövid távú ellenállásként szolgál a forint számára. 

forint
Fotó: Shutterstock

A forintra az állampapírpiaci mozgások is erősen hatnak. Az elmúlt időszakban az amerikai kötvényhozamok olyannyira csúcsra futottak, hogy ez már a kamatspekulációkba is beépült, miután elterjedt a piacon a dallasi Fed-tisztviselők elmélete, hogy a jegybankárok kényelmesen hátradőlhetnek a székükben, mert a kötvénypiac elvégzi a munkájukat. A hozamhullám csillapodására utal, hogy Bill Ackman lezárta a hosszú távú amerikai kötvények ellen augusztusban nyitott pozícióját, melyben az azóta bekövetkezett 80 bázispontos hozamemelkedésre játszott. Most azonban az amerikai gazdaság gyorsabban lassul, mint ahogy azt a legfrissebb adatok sugallják, vagyis nőtt a veszélye.

Az amerikai állampapírpiaci fejlemények mellett az MNB kamatdöntésére figyelnek a befektetők a forint piacán  – mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátette: a szokásosnál is nagyobb bizonytalanság övezi a mai kamatdöntést, de a legvalószínűbb fejlemény az 50 bázispontos kamatvágás lehet, ami 12,50 százalékra mérsékelné az irányadó rátát. Ha ettől eltérő döntés születik, az hatással lehet a forintra, mind a gyengülés, mind az erősödés irányában.

 

Még ha évek óta először kamatot vágna is a magyar Nemzeti Bank, a piacon sokan úgy gondolják, hogy a mostani háborús hangulatban várhatóan óvatos hangnemet ütnek meg a magyar jegybankárok a további kamatcsökkentések ütemét illetően. Ami annak ellenére is támasztaná a forintot, ha a kamatelőny csökkenése a gyengülés irányába mutatna.

Az is forinterősítő hatású, hogy a nyugati lapok szerint közel jár a megállapodáshoz Magyarország és az EU az országnak folyósítandó források ügyében. Sajtónyilatkozatok szerint, ha nem blokkolja tovább az Ukrajnának szánt pénzeket, Magyarország hamarosan hozzájuthat a forrásokhoz. Ha sikerül egyezségre jutni, úgy valószínűleg a jogállamisági aggályok miatt felfüggesztett 13 milliárd euróhoz juthat hozzá az ország, de a források utalásának időzítése továbbra is bizonytalan.
Mivel a nagy intézményi befektetők régiós szemléletben kereskednek, amíg korábban a zuhanó zloty lefelé húzta a forintot, most az erősödő lengyel fizetőeszköz is egy újabb forinttámasz.  

Az is fontos körülmény, hogy a forint ugyan nem számít menedékdevizának, de a még mindig tetemes kamatprémium fenntartja a spekulánsok érdeklődését.