Pénz- és tőkepiac

A forint ilyen erős még nem volt az ősszel, de hát mi van itt?

Miközben súlyosnál súlyosabb hírek érkeznek a Közel-Keletről, a forint a legerősebb szintjére erősödött az euró ellen. A forint árfolyama azonban változékony maradhat, a háború kiterjedése fenyegető, jönnek a nagy jegybankok ülései, de előttük még dönt a kamatairól az MNB is.

Olyan méretű nemzetközi felfordulások idején, mint az izraeli háború, gyakran válnak nagyon ingadozóvá a nemzetközi piacok. Ami a forint árfolyamát illeti, a globális félelmek ellenére hétfőn – amikor csak a nemzetközi piac van nyitva, a nemzeti ünnep miatt a hazai nem – a nyár vége óta legerősebb szintjeit teszteli az euró ellenében. Pedig voltak aggodalmak, hogy már hétfőn kibillenthetik nyugalmából.

forint, euro, mnb, pénz, money, banknote
Fotó: Shutterstock

A forint erősödése nem tipikus olyan időkben, amikor a nemzetközi pénzügyi piacok megvadulnak. Ilyenkor jó teszt lehet ránézni a többi régiós devizára, és a lengyel zlotyn azt látjuk, hogy bár napok óta nincsenek az árfolyamában nagy mozgások, szintén nem jár messze nyár óta legerősebb szintjeitől, miután az utóbbi napokban-hetekben olyan hírek érkeztek, amelyek arra utalnak: a lengyel gazdaság lassan maga mögött hagyja a mélypontot. A múlt héten a forint is segítséget kapott Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter megnyugtató nyilatkozatától az uniós források felszabadításáról.

A forint hétfőn átmenetileg a 381,5-es szinten is áterősödött az euró ellenében, mielőtt kora délutánra 382 közelébe vonult vissza. A magyar deviza árfolyama az izraeli háború kitörése óta – ami sokaknak meglepetést okozhatott – tulajdonképpen erősödő csatornában van a 390-hez közeli szintekről. Pedig a forint korábban nem számított menedékeszköznek.

Háború ide, vagy oda, a forint árfolyama az eur ellenében erősödő csatornában van.     Forrás: Stooq.com

A zloty nyújtotta támasz mellett ebben szerepe lehet annak is, hogy 

bár keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank akár csökkentheti is az alapkamatot, évek óta először,

de sokan úgy gondolhatják, hogy a nemzetközi felfordulással a háttérben óvatos hangnemet üthet meg a további kamatcsökkentések ütemét illetően.

A nemzetközi piacok egyáltalán nem nyugodtak, és ebben nemcsak az izraeli háború játszhat szerepet, hanem az is, hogy a héten ülést tart az Európai Központi Bank, a jövő héten pedig az amerikai Federal Reserve is.

Eszeveszett magasságban az amerikai államkötvény hozama

Az európai államkötvényhozamok hétfőn meredeken emelkedtek, a világ állampapírpiacain eladási hullám söpör végig a háborús bizonytalanság ellenére, miután a 10 éves amerikai hozam 16 éves csúcsra szökött fel 5 százalék felett.

Pedig pénteken a hozamok még csökkentek, mert a menedékeszközökbe folyt a pénz. A szélesebb kép azonban – írta állampapírpiaci jelentésében a Reuters – a hozamok emelkedését sugallja, hiszen az amerikai gazdaság a várakozások ellenére is túlfűtött marad, és az emelkedő eladósodottság aggodalmakat szül.

A (német) Bundok és az amerikai állampapírok sérülékenyek maradnak a csütörtöki EKB- és a jövő heti Fed-ülés előtt, mert a kötvénypiacok pénteki stabilizálódása a geopolitikai kockázatok elleni, hétvége előtti biztonsági helyezkedésnek bizonyult

– írta jegyzetében Rainer Guntermann, a Commerzbank kamatstratégája. A forint már pénteken is viszonylag nyugodt volt.

Baljós árnyak: Irán fenyeget

Ugyanakkor a geopolitikai kockázat is velünk marad, és miközben Izrael Gáza lerohanására készülődhet, további aggasztó hírek érkeznek: az fenyeget például, hogy Irán is belesodródik a konfliktusba. 

Újabb iráni fenyegetés: Izrael megfizet, ha nem hagy fel a gázai atrocitásokkal

Ali Fadavi, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda parancsnokhelyettese szerint Irán kész habozás nélkül rakétákat lőni Izraelre.

Hétfőn a bizalom jeleként valamelyest visszavonult az olaj ára, a nemzetközi piacok azonban hektikusak maradhatnak. Nincs garancia rá, hogy az instabil nemzetközi háttér érintetlenül hagyja a forint erősödő trendjét, ha az MNB a várakozásoknak megfelelően dönt és kommunikál is. Ilyen képlékeny helyzetben könnyedén, pillanatok alatt fordulnak az árfolyamok egy-egy hír nyomán a nemzetközi piacokon.

Bejött Putyin legújabb húzása: örömtáncot jár a rubel

Az olaj drágulása és a várható kamatemelés is támaszt ad az orosz fizetőeszköznek. Hathetes csúcsokat döntött a rubel.

 

 

 

államkötvényhozam forint árfolyama piaci összefoglaló
Kapcsolódó cikkek