Pénz- és tőkepiac

Megszólalt az OTP: nem volt biztos, hogy lekerülnek az ukrán feketelistáról

Végül azonban csak sikerült tisztáznia magát a hazai nagybanknak a hamis vádak alól.

Az OTP Bank lekerült az ukránok háborút támogató szervezetekről szóló listájáról, ám a pénzintézet szerint nem volt egyértelmű, hogy ez sikerülni fog, már csak azért sem, mert a mindössze az orosz piac 0,17 százalékát birokló magyar banknál lényegesen nagyobb részesedéssel rendelkező bankok nem kerültek fel az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAPC) listájára – írja a Magyar Nemzet.

Budapest,,Hungary,-,June,22,,2014:,People,Walk,By,Otp
Fotó: Shutterstock

Azonban az OTP képes volt cáfolni az ukránok hamis vádjait, így például azt, hogy a magyar hitelintézet a Krím és Donbász területén működik. Valójában már 2014-ben megszűntek azok a leányvállalatok, amelyek ott üzemeltek.

Az OTP ugyan valóban mentesítette az orosz–ukrán háború résztvevőit a hitelek visszafizetése és a kamatfizetés alól, ám ebben a kérdésben nem volt választása, mivel azt törvények várják el. Az OTP ugyanakkor új kölcsönöket nem nyújt az orosz fegyveres erők képviselőinek sem kedvezményes feltételekkel, sem más módon – közölte a bank a RIA Novosztyival.

Az OTP azt is elárulta, hogy a NAPC-vel folytatott tárgyalásokon elkötelezte magát amellett, hogy fenntartja az együttműködést a Rothschild Martin Maurel nemzetközi befektetési tanácsadóval, amely egy francia bank, és ennek segítségével folyamatosan mérlegeli az összes stratégiai lehetőséget az orosz bank jövőjét illetően.

 

Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség választás OTP Bank
Kapcsolódó cikkek