Már csak néhány órájuk maradt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) első euróalapú bevezetésében részt venni kívánó befektetőknek nyilatkozatuk megtételére, hiszen a lakossági befektetők péntek délután 2 óráig, az intézményi befektetők pedig este 6-ig jegyezhetik még a Shopper Park Plus (SPP) újonnan kibocsátott euróban denominált törzsrészvényeit.

Szeged,,Hungary,-,August,01,,2022:,Large,Tesco,Supermarket,And
A kép illusztráció. Fotó: Shutterstock

A négy csehországi és 14 magyarországi bevásárlóparkból álló befektetési portfólióval rendelkező Shopper Park Plus a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról szóló törvény (SZIT) szerinti társaságként kíván működni. A cég további terjeszkedést tervez Kelet-Közép-Európa más országaiban is.

A társaság által szedett bérleti díjak túlnyomó többsége euróban rögzített, illetve inflációindexált, ami hosszú távon is hozzájárulhat kiegyensúlyozott eredménytermelő képességéhez. 

A bérlők közé egyebek között olyan multik tartoznak, mint a Tesco, a Pepco, a Fressnapf, a Decathlon vagy a Rossmann.

Masszívan nyereséges az SPP

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint amúgy a jelenleg még zárt körű részvénytársaságként működő Shopper Park Plus bérleti és üzemeltetési díjakból származó csoportszintű bruttó eredménye 2022-ben közel 8,9 millió euró volt, míg befektetési célú ingatlanai 22 millió euróval értékelődtek fel. 

A cég nettó eredménye tavaly meghaladta a 22,9 millió eurót.

A jegyzési ajánlatot a 11,5 eurós maximális áron tehetik meg a részvényjegyzésben forgalmazóként részt vevő OTP Private Banking, OTP Global Markets és a Concorde ügyfelei.

A végleges árat az intézményi könyvépítés lezárást követően a az SPP – a forgalmazókkal történt egyeztetés után – az előre megadott 10,8–11,5 eurós ársávon belül határozza meg. Amennyiben az intézményi könyvépítés lezárását követően kialakuló végleges ár alacsonyabb lesz a maximálisnál, a különbözetet a lakossági befektetők visszakapják a forgalmazóktól.

Az eredményhirdetésre pedig nem is kell olyan sokat várni. A kibocsátás tájékoztató dokumentuma szerint ugyanis október 25-én (T + 2 munkanap) már közzé is teszik a kibocsátás eredményét és a végleges értékesítési árat.

Mikor hiúsul meg a kibocsátás?

A dokumentum szerint egyébként a nyilvános értékesítéssel összesen legalább 21,6 millió euró és – túljegyzés, illetve aukciós túlkereslet esetén – legfeljebb 53,13 millió euró forrás bevonását tervezik. Ennek érdekében összesen minimum 2 millió darab, túljegyzés vagy aukciós túlkereslet esetén pedig legfeljebb 4 620 000 darab új kerülhet forgalomba.

A jelenlegi 963 ezer eurós alaptőkét a kibocsátással maximum 1,5 millió euróra emelik, azaz ebben az esetben a jelenlegi tulajdonosok részesedése – hacsak nem jegyeznek újabb részvényeket – 64 százalékra csökken.

A kibocsátás akkor hiúsul meg kellő érdeklődés híján, ha az intézményi értékesítés keretében kevesebb mint 926 000 új részvényt igényelnének, illetve ha a lakossági befektetők által igényelt részvények darabszáma nem éri a 93 000-t.

Érdekes azonban, hogy a két esetleges fiaskónak eltérő következményei lennének, hiszen az intézményi kibocsátás meghiúsulása esetén, az egész tranzakció kútba esne, míg ha a lakossági jegyzés iránti érdeklődés bizonyulna elégtelennek, attól még az intézményi kibocsátásra sor kerülhetne.

Arra az esetre, ha a jegyzés és a kibocsátás eredményes lesz, és az SPP részvényeit november 10-én a terveknek megfelelően bevezetik a pesti börzére, a cég jelenlegi részvényesei az árfolyam karbantartása érdekében

 6 hónapra úgynevezett lock-up szerződést is kötöttek,

azaz a megállapodás aláírásának napjától egy fél évig egyáltalán nem adnak el sem tőzsdei, sem tőzsdén kívüli ügyletben a részvényeikből.