Hatalmas megkönnyebbüléssel reagáltak a befektetők a Puma harmadik negyedéves gyorsjelentésére kedden reggel, a frankfurti tőzsdenyitást követően. A Fradival is hírbe hozott sportszergyártó részvényei 4 százalékkal, 52,9 euróra lőttek ki, miután a menedzsment megerősítette publikus célkitűzéseit az idei évre.

Massachusetts,,United,States-july,17,,2022:,Sign,Of,Puma,Outlet,,A
Újabb ugrást ígér a Puma. Fotó: Shutterstock

„A PUMA továbbra is a nyereségesség javulására számít a negyedik negyedévben, elsősorban az üzemieredmény-ráta jelentős javulásának köszönhetően, ami a csökkenő beszerzési áraknak, szállítási költségeknek és promóciós kiadásoknak köszönhető” – közölte a vállalat.

Az emelkedő trend amúgy már hétfőn megkezdődött, a múlt hetet még 50,2 eurón zárta az árfolyam. Persze van honnan erősödnie a papírnak, hiszen október elején a kurzus még 60 euró körül mozgott.

Piral Dadhania, az RBC bank elemzője a piaci fellángolás dacára a beszámoló közzétételét követő értékelésében összességében semleges piaci reakciót vár, bár a csoport éves céljainak megerősítése mindenképpen bizalomerősítő. Ennek ellenére az utolsó negyedévben még sok munka vár az Adidas versenytársára, ha el akarja érni a 2023-as célsáv közepét – fejtette ki az elemző.

A vállalat – az árfolyamváltozások kiszűrésével – továbbra is magas egy számjegyű árbevétel-növekedésre és 590-670 millió eurós üzemi eredményre, valamint mindennek hatására bővülő nettó nyereségre számít idén.

A harmadik negyedéves adatok azonban egyelőre nemigen igazolták a cégvezetés és a részvényesek derűlátását. A július–szeptemberi időszakban ugyanis az üzemi eredmény 236 millió euróra esett vissza a tavalyi év azonos időszakában elért 258 millió euróról, miközben a bevételekhez arányosított rátája 10,9 százalékról 10,2 százalékra romlott.

Az árbevétel 2,35 milliárdról 2,31 milliárd euróra zsugorodott, ami nominálisan csökkenés ugyan, ám változatlan árfolyamon 6 százalékos növekedés – árnyalta a képet a cég. A tárgyidőszakban tudniillik meglepően erős volt az euró – írja a Reuters

A közelmúltban kitört közel-keleti konfliktus, az ukrajnai háború, a tartós és a veszélye nyomasztja a fogyasztói hangulatot, ami volatilis keresletet eredményez a kiskereskedelmi szektorban

– tették hozzá.

Beesett a Puma nettó nyeresége is, mégpedig 9,6 százalékkal, 132 millió euróra.

 

A gyorsjelentés előtt az LSEG (azelőtt Refinitiv) elemzői konszenzusa a sportszergyártót 69,5 eurós medián céláron vételre ajánlotta.

A vállalat részvényei év eleje óta közel 7 százalékkal gyengültek.