Már csak öt napjuk van azoknak a lakossági befektetőknek, akik részesedni kívánnak a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) első euróalapú bevezetéséből: október 20-án 14 óráig jegyezhetik a Shopper Park Plus (SPP) újonnan kibocsátott törzsrészvényeit.

bux, bét
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A lakossági befektetők mellett hétfőn 9-től péntek este 6-ig az intézményi befektetők is jegyzési ajánlatot tehetnek 11,5 eurós maximális áron az OTP Bank és a Concorde hálózatában, ha a részvényjegyzésben forgalmazóként részt vevő OTP Private Banking, OTP Global Markets vagy a Concorde ügyfelei.

A végleges árat az intézményi könyvépítés lezárást követően a az SPP – a forgalmazókkal történt egyeztetés után – az előre megadott 10,8–11,5 eurós ársávon belül határozza meg. Amennyiben az intézményi könyvépítés lezárását követően kialakuló végleges ár alacsonyabb lesz a maximálisnál, a különbözetet a lakossági befektetők visszakapják a forgalmazóktól.

Az SPP kiskereskedelmipark-portfólióját (retail-park) 14 magyarországi és – leányvállalatokon keresztül – 4 csehországi ingatlan alkotja, amelyek összesen több mint 320 ezer négyzetméter bruttó bérelhető területet jelentenek.

Az átlagosan 95 százalék fölötti kihasználtsági rátával működő kiskereskedelmi egységeknek közel 600 bérlője van.

Az SPP hosszabb távon a kelet-közép-európai régió jelentős retailpark-portfólió tulajdonosává és üzemeltetőjévé kíván válni

– közölte Bárány Kristóf, az SPP-ben közvetett részesedéssel rendelkező befektetési alapot kezelő Adventum alapító partnere, aki szerint ennek érdekében további terjeszkedésben gondolkodnak a térségben.

Bárány Kristóf úgy véli, az ingatlanbefektetésekre többnyire jellemző inflációs alapvédettség mellett a befektetőknek az SPP esetében az euróalapúság is hozzáadott értéket jelenthet. Részben azáltal, hogy a részvények euróalapon forognak majd a BÉT-en, részben pedig azért, mert a kiskereskedelmi egységek bérleti díját a partnerek zöménél euróban rögzítették.