A kriptovaluta-piac a perifériáról indulva mára érett piaccá fejlődött, amelynek trendjeit már a konzervatív befektetési szolgáltatók is kiemelt figyelemmel követik, hiszen a digitális eszközök napjainkra a mainstream befektetési stratégiák részévé váltak. Ráadásul a kriptovaluta-piac időnként botrányos csalásai és visszaélései ellenére egyre több vállalkozó szellemű magánbefektető is megismerkedik e komplex rendszer alapjaival, ami az elmúlt években a kriptovaluták népszerűségének folyamatos növekedését eredményezte.

Bitcoin,Btc,Cryptocurrency,Coin,With,Altcoin,Digital,Crypto,Currency,Tokens,
Fotó: Chinnapong

A növekvő érdeklődés azonban nem csupán a mesés hozamok miatt alakult ki, hanem a makrogazdasági trendek okán is: az elmúlt években a jelentős gazdasági hatalmak és a független központi bankok különböző válságokra adott válaszai ugyanis aggodalomra adnak okot. Elég csak arra gondolni, hogy a pénzbőség és az ezzel járó eladósodottság növekedése felgyorsította a főbb devizák vásárlóerejének csökkenését.  

Ebben az összefüggésben jelennek meg új lehetőségként a decentralizált digitális fizetőeszközök, amelyek a hagyományos piaci rendszerekhez képest eltérő jellemzőkkel rendelkeznek és forradalmian új megközelítést kínálnak.  

A konzervatív befektetési politikát követő befektetők érthető módon nehezen barátkoznak meg a kriptovaluták közvetlen kereskedésével, azonban számukra is kínál alternatívákat a kriptovaluta-piac. Az úgynevezett ETC-ken (Exchange Traded Commodityken) keresztül ugyanis a konzervatív befektetési politikát követő ügyfelek is részt vehetnek ezen a komoly növekedési potenciállal rendelkező piacon.  

Ilyen ETC például a német tőzsdén kereskedett BTCETC, amelyet a német ETC Group bocsátott ki 2020-ban. Ez az első bitcoin-ETC, amely biztonságos és likvid hozzáférést biztosít a legismertebb kriptodevizához, és amelynek 100 százalékban fizikailag fedezett áll a hátterében, így a befektetők szinte teljes mértékben részesülhetnek annak teljesítményéből.  

 

Ezenkívül fontos megemlíteni, hogy a kriptovaluták – így a bitcoin is – egyre inkább integrálódnak a hagyományos pénzügyi rendszerekbe, ami szélesebb elfogadottságot és stabilitást jelent a befektetők számára. Persze a kriptopénzekkel kapcsolatos kockázatokat sem szabad figyelmen kívül hagyni. A piac volatilitása és a szabályozás hiánya például továbbra is kihívások elé állítja a befektetőket, ahogyan nem mellékes a kriptopénzek környezeti hatása sem, különösen a bányászathoz szükséges energiafogyasztás kap egyre több figyelmet a fenntarthatóságra törekvő befektetők és szabályozók részéről.

A kriptovaluta-piacokon való részvétel azonban mindenképpen jó lehetőséget biztosít a portfólió diverzifikációjára és a hagyományos eszközosztályokhoz képest eltérő hozamok elérésére. A blockchain-technológia mögötti innováció ráadásul további növekedési potenciált hordoz, ami a jövőbeni befektetések szempontjából vonzó lehet.