A csökkenő államkötvényhozamok nyomán repeszteni kezdtek a héten az amerikai tőzsdeindexek. A kötvények árfolyama 16 éves mélypontról kezdett el emelkedni. Most egyes befektetők aggódnak amiatt, hogy a hozamok további csökkenése a vártnál hosszabb ideig tarthatja héja üzemmódban az amerikai jegybankot.

Down,Arrow,Breaking,American,Flag.,Us,Dollar,With,Declining,Line
Fotó: FOTOGRIN

Röviden összefoglalva arról van szó, hogy a magas államkötvényhozamok elvégezték a Fed munkájának egy részét, szigorították a pénzügyi kondíciókat, hiszen ezek számos pénzügyi eszköz árazásának – például a jelzáloghiteleknek – szolgálnak iránymutatásul. Az emelkedő kincstári hozamok csökkentették a befektetők kockázati étvágyát, és az elmúlt hónapokban a részvényekre is hatással voltak, mivel hozzájárultak a pénzügyi feltételek szigorításához,

 megemelték a vállalatok és a háztartások hitelfelvételi költségeit.

Ez a kapcsolat az elmúlt hetekben megfordult. A 10 éves amerikai hozamok közel 50 bázisponttal estek vissza legmagasabb szintjükhöz képest, miközben az S&P 500 index mintegy 6,5 százalékot emelkedett ebben az időszakban. Így megjelentek a piacon azzal kapcsolatos aggodalmak, hogy a pénzügyi feltételek túl lazává válhatnak a Fed számára, így az kénytelen lesz hosszabb ideig magasan tartani irányadó kamatait, hogy megakadályozza az újbóli fellángolását.

 

A hozamok és a pénzügyi kondíciók közötti összefüggésre jó példa, hogy 

a Goldman Sachs pénzügyi feltételeket mérő indexe a múlt héten 0,5 százalékkal csökkent, 

ami 1990 óta a hatodik legnagyobb visszaesés. Ezzel párhuzamosan az irányadó 10 éves államkötvény hozama az 5 százalék feletti szintekről 4,48 százalékra esett. A 30 éves jelzáloghitelek átlagos kamatlába, amely együtt mozog a kötvényhozamokkal, a múlt héten 25 bázisponttal csökkent, közel 16 hónapja nem volt ekkora heti visszaesés.

 

A Fed nem akarja, hogy a 10 éves hozam 5 százalék fölé menjen, de valószínűleg azt sem akarják, hogy sokkal 4,5 százalék alá csökkenjen

– mondta nyilatkozta a Reutersnek Brian Jacobsen, az Annex Wealth Management vezető közgazdásza. Szerinte a Fed túl sokáig fogja magasan tartani a kamatokat, és recesszióba taszítja a gazdaságot.

A Fed néhány tisztviselője a múlt hónapban úgy vélekedett, hogy a hozamok emelkedése helyettesítheti a jegybank további kamatemeléseit, mivel szigorítják a pénzügyi feltételeket. A határidős piacok most nagyjából 90 százalékos esélyt adnak arra, hogy a Fed a decemberi ülésén változatlanul tartja a kamatokat, szemben az egy hónappal ezelőtti 57,6 százalékkal. 

A pénzügyi feltételek enyhüléséhez más tényezők is hozzájárulnak, többek között az olajárak közel 20 százalékos csökkenése a közelmúltbeli csúcsokról. A fekete arany kurzusa az amerikai és a kínai kereslet várható csökkenésére reagál. 

A hozamesés következményeinek persze van más magyarázata is. A lassuló gazdasággal összefüggésben csökkenő hozamok azt is sugallhatják, hogy a Fed elérte a növekedés visszafogására irányuló célját

– értékelte a fejleményeket Sameer Samana, a Wells Fargo vezető globális piaci stratégája.