A 10 éves amerikai államkötvények hozama 5 százalék fölé kúszott a hétfői kereskedésben. Ez 16 éves csúcs, s kevesen jósolták volna meg a nagy pénzügyi válságot követő kamatmélypontok idején. 

Exterior,Of,United,States,Department,Of,Treasury,Daytime
Az amerikai Pénzügyminisztérium épülete – a deficitplafon felszabadítása államkötvény-cunamival fenyeget.
Fotó: Mark Gomez

A hozamszint ezt követően azonban gyorsan korrigált, feltehetően azért, mert a befektetők lezárták az elmúlt időszak hozamemelkedésére (árfolyamcsökkenésére) kötött, busásan kifizetődő short pozícióikat. Az 5 százalékos lélektani hozamszint átlépése azonban így is mérföldkőnek számít az amerikai kötvénypiacon – megingathatja a korábban a hozamok tetőzésére adott előrejelzéseket.

Az amerikai jegybank, a Federal Reserve befejezte az elmúlt évtizedek legagresszívebb kamatemelési ciklusát – vagy legalábbis nagyon közel van ehhez. Más tényezők azonban továbbra is felfelé hajtják a hozamokat. A gazdaság meglepően ellenálónak bizonyult a Fed kamatemeléseivel szemben, az makacsul magas. A költségvetési hiány egyre nagyobb, vagyis egyre több állampapír kibocsátására kényszerült a fiskus, hogy fedezze a hiányt. Ez növeli a kínálatot, így csökkenti az árfolyamokat és emeli a hozamszinteket.

 

Az elemzők megosztottak a kérdésben. Egyesek szerint a hozamok közelednek a csúcshoz, a jegybanki kamatemelések még nem fejtették ki hatásukat – a gazdaság lassul, előbb-utóbb emelkedik a munkanélküliek száma, így csökken a kereslet, lanyhul az infláció. Mások viszont úgy vélik, hogy elszabadulnak a kötvényhozamok, miután a Fed tovább emeli irányadó kamatát.

Rendszerváltás a kötvénypiacon

Tracy Chen, a Brandywine Global Investment Management portfóliómenedzsere a Bloombergnek nyilatkozva nem tartotta valószínűnek, hogy a 10 éves hozama elérné a 6 százalékot, de tartósan magas hozamra kell felkészülnünk. Az irányadó jegybanki kamat ugyan hosszabb ideig maradhat magasan, mint korábban arra számítani lehetett, ennek hátterében azonban a költségvetési hiány emelkedése áll. Chen szerint „rendszerváltás” következett be a kötvénypiacon, 

immár nem igaz a régi törvényszerűség, hogy a hozamszintek változása ciklikus lenne. 

Szerinte e változás mögött nem elsősorban az áll, hogy ellenálló a gazdaság, sokkal inkább az, hogy a hosszú távú egyensúlyi kamatláb megemelkedett, s a kötvények időfutam-prémiuma ismét közelít a hosszú távú átlaghoz. Chen arra is számít, hogy a Moody’s, az egyetlen hitelminősítő cég, amely még mindig AAA minősítést ad az USA-nak, leminősíti azt.  

John Fath, a BTG Pactual Asset Management ügyvezető partnere úgy véli, hogy 

ismeretlen vizeken hajózunk, a hozamokkal most bármi megtörténhet.

A kormánynak rá kell ébrednie arra, hogy nem költhet úgy, mint a részeg tengerészek – mivel a finanszírozási költségek drámaian emelkednek. A Fedet viszonylag kényelmes helyzetbe hozza a hozamemelkedés, mondhatni automatikusan szigorítja a pénzügyi kondíciókat. Fath szerint a „duplázásoknak” drasztikus hatásuk lesz a keresletre. Arra utalt, hogy a jegybank viszonylag rövid időn belül nulláról 1, majd 1-ről 2, majd 2-ről 4 százalékra emelte az alapkamatát. 

 

„A kötvénypiac túladottá vált, de ez pusztán technikai tényező. A hozamokra minden fronton felhajtóerő hat, beleértve az amerikai költségvetés költekezését, az inflációt, a kamatszintet, a jegybankok visszavonulását a kötvényvásárlásoktól. Jelenleg nem is vennék 10 éves papírt 6 vagy 7 százalékos hozam alatt. Nagyon sokáig voltak nagyon olcsók” – jellemezte a helyzetet Allan Rogers veterán kötvénykereskedő, aki a Bankers Trust amerikai állampapírokért felelős divízióját vezette 1977 és 1989 között.

Újabb shorthullám közeleg

A Citigroup közgazdászai egy jegyzetükben úgy vélik, hogy az árfolyamesésre (hozamemelkedésre) játszó spekuláció (short) ismét felerősödőben van. Véleményük szerint 

a piac „lendületben van”, ami megnehezíti a papírok értékelését,

olyan „horgonyok” megállapítását, amelyek alapján előre lehetne jelezni, hogy meddig tart az eladási hullám. A bankház várakozásai szerint a 10 éves kötvény hozama az év végére 4,5 százalékra süllyed, de pesszimista szcenáriójuk 5,15 százalékot jósol.

Greg Whiteley, a DoubleLine Group LP portfóliómenedzsere emlékeztet arra, hogy a piacnak időbe telhet, amíg alkalmazkodik egy új környezethez és az új körülményekhez. A piac kezdi elhinni a Fed új kommunikációját, amely szerint hosszabb ideig maradhat magasan az irányadó kamat. A nagy kérdés csak az, hogy ez a „hosszabb ideig” vajon milyen hosszú lesz, ezért nagy a piaci volatilitás.

A tízéves fontossága

A 10 éves amerikai államkötvény egyike a globális tőkepiacok legfontosabb instrumentumainak. Hozama fontos referenciaértékként szolgál, és számos más kamatot, rengeteg eszköz árazását befolyásolja.  Ha a 10 éves hozam emelkedik, akkor a jelzáloghitelek és más hitelek kamatai is emelkednek. Amikor a 10 éves hozam csökken, és a jelzálogkamatok esnek, a lakáspiac erősödik, ami viszont pozitív hatással van a gazdasági növekedésre és a gazdaságra.

A 10 éves kötvény azt is erősen befolyásolja, hogy a vállalatok milyen kamaton vehetnek fel hitelt. Ha magas a hozam, a vállalatoknak drágább hitelfelvételi költségekkel kell szembenézniük, vagyis kevesebb olyan projektet képesek finanszírozni, amelyek növekedést és innovációt eredményeznek. A 10 éves papír a részvénypiacokra is nagy hatással van, volatilitása a részvényárfolyamok volatilitását is fokozza. Ha emelkedik a hozam, az azt jelzi, hogy a részvénypiacokon is magasabbak a hozamelvárások, ezzel párhuzamosan megijesztheti azokat a befektetőket is, akik arra számítanak, hogy az emelkedő hozamszint (kockázatmentes hozam) tőkét von el a kockázatosabbnak számító részvénypiacoktól. A csökkenő hozamok viszont azt sugallják, hogy a vállalati hitelkamatok is csökkennek, ami megkönnyíti a vállalatok számára a hitelfelvételt és a terjeszkedést, így a részvények lendületet kapnak. 

A részvények árazása szempontjából is alapvető fontosságú ez a papír, különösen az úgynevezett növekedési papírok esetében. Ezek tipikusan a technológiai szektor vállalatainak részvényei, amelyek jelenlegi árazását a jövőbeni teljesítményük, jövőbeni árbevételük, profitjuk (növekedési potenciáljuk) határozza meg. Az árazás alapja a jövőbeni árbevétel diszkontálása, jelenértékre való átszámítása. Ennek pedig legegyszerűbb eszköze, kiindulópontja a 10 éves amerikai állampapír hozama. Ha ez emelkedik, a növekedési papírok árfolyama csökken, lévén jövőbeni árbevételük jelenértéke is mérséklődik.