Hirtelen az érdeklődés középpontjába került a Wall Streeten egy clarksville-i cinkkohó, pedig csak egy közepes méretű, viszonylag modern üzem Tennessee-ben. Eddig nagyjából csak a holland tulajdonosok és Montgomery megye gazdaságfejlesztésért felelős tisztviselői voltak képben abban, miért is vált stratégiai fontosságúvá az üzem, de most már az amerikai újságolvasók is értesülhettek arról, hogy jelenleg a holland Nyrstar üzeme az egyetlen olyan ipari létesítmény az Egyesült Államok kontinentális részén, ahol a galliumot és a germániumot ki lehet nyerni az elektronikai gyártásra alkalmas minőségben. Márpedig mindkettő elengedhetetlen az okostelefonok és a radarrendszerek csipjeinek előállításához. Mivel Kína a legnagyobb globális szállító, s nemrégiben leállította a gallium- és germániumexportját, jókora hiányt előidézve az Egyesült Államokban, ezért a kereskedelmi háború egyik fontos csatája dőlhet el Clarksville-ben.  

Nanoelectronic Materials Laboratory
Fotó: Robert Michael

A The Wall Street Journal gyűjtése szerint az okostelefon-képernyők háttérvilágítását biztosító LED, valamint a wifit és a bluetootht kezelő csipek részben galliumból készülnek. Míg a germániumot kritikus védelmi és világűrbeli alkalmazásokban használják: a NASA Spirit és Opportunity marsjáróiba is germánium napelemeket építettek.

A Trafigura árupiaci óriás tulajdonában lévő Nyrstar helyi üzemében 190 millió dolláros fejlesztés indult, melynek nyomán két év múlva már folyhat az elektronikai minőségű gallium és germánium termelése. A tervek szerint 

évente körülbelül 40 tonna galliumot és 30 tonna germániumot nyerhetnek ki, ami az Egyesült Államok szükségleteinek 80 százalékát kielégítené.

Az US Geological Survey szerint ma ezek a fémek szinte teljes egészében Kínából származnak. Peking az elmúlt évtizedekben teljesen uralma alá vonta az ellátási láncot, amire az amerikai adminisztráció nem reagált.

Peking a ritka ásványok exportjának korlátozásával tud hatékonyan visszavágni az amerikai tilalmakra, melyek elzárják Kínát a fejlett csipipari termékektől.

A cink árfolyama 5 év
 

A mi hátsó udvarunkban van a lehetőség, használjuk ki

– hirdeti lelkesen a projektet támogató helyi képviselő, Jay Reedy, aki a meglévő munkahelyek megőrzését és további pár tucat új munkahelyet vár a projekttől. Bármilyen furcsa, az amerikai cinkkohászat válságban van. 

A Nyrstar idén októberben állította le a termelést a helyi cinkbányában a zuhanó árak miatt. Közben fokozzák Tennessee-ben a cink, a gallium és a germánium felkutatását. A termékek termelési és árciklusa eltérő, ezért stabilizálódhatna a kohó piaci helyzete. Az Egyesült Államokban az ásványok kutatásában 

a mesterséges intelligenciát is bevetik, újraelemzik a régi adatokat, atipikus előfordulásokat keresve. 

Nagy fogás volt a Ramaco kétmillió dolláros régi szénbányájában talált, 35 milliárd dollárra becsült ritkaföldfémkincs, mert előtte utoljára 1952-ben volt hasonló találat. A szén eleve sem tipikus előfordulási hely, de itt néhány elem magában a szénben van, míg a legtöbb az agyagban és szénben gazdag anyagokban található a széntelérek tetején és alján.