Alig egy hónappal azután, hogy Peking bejelentette, korlátozza a félvezetők gyártásához nélkülözhetetlen germánium és gallium exportját, augusztusban ténylegesen a nullára csökkent a kínai kivitel – írja a CNN

Germanium,Processed,Ore,,Used,In,Semiconductor,Production,,Rare,Ore,,Isolated,
A germánium. Fotó: Shutterstock

A nyári exportkorlátozásra azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok, Európa és Japán blokkolta a csipek és csipgyártó berendezések értékesítését Kínának, hogy megakadályozza az ország hozzáférését a katonai felhasználásra alkalmas kulcsfontosságú technológiákhoz. Peking ugyanakkor azt állítja, szeptemberben már kiadott néhány exportengedélyt.

Még nem látható, hogy mennyire szigorúak a korlátozások, ám ha Kína jelentős mennyiségű exportot blokkol, zavart okozhat a globális ellátási láncban

– mondta Xiaomeng Lu, az Eurasia Group igazgatója.

Gigaberuházást igényelne az alternatív termelőkapacitás kiépítése

Kína szinte monopóliumot élvez a két elem gyártásában. 

Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint tavaly a gallium globális termelésének 98 százalékát, a finomított germánium termelésének pedig 68 százalékát adta.

Noha az Egyesült Államok és szövetségesei elvileg alternatív utakat is kereshetnek, a két elem feldolgozására szolgáló független ellátási lánc kiépítése több mint 20 milliárd dolláros beruházást igényelne, és amellett éveket venne igénybe – vélte Marina Zhang, a Sydneyi Műszaki Egyetem docense.

A gallium és germánium feldolgozására szolgáló finomítási technológiák és létesítmények nem honosíthatók meg egyik napról a másikra, különösen, ha figyelembe vesszük a kitermelésük és bányászatuk környezeti hatásait

– folytatta Zhang.

A két elem éves globális kereskedelmi forgalma ugyan csupán néhány százmillió dollárt tesz ki évente, de mindkettő kritikus fontosságú a félvezető-, védelmi, elektromosautó- és kommunikációs iparágak ellátási láncai számára, amelyek viszont egyenként több százmilliárd dolláros értéket képviselnek.

Hogyan monopolizálta a két elem gyártását Kína?

A gallium puha, ezüstös színű, és késsel könnyen vágható fém. Általában olyan vegyületek előállítására használják, amelyekből a mobiltelefonokba és a műholdas kommunikációs eszközökbe gyártanak csipeket. Ezzel szemben a germánium kemény, szürkésfehér és törékeny félfém, azaz metalloid, amelyet fényt és elektronikus adatokat továbbítani képes optikai szálak gyártására vetnek be.

Önmagában egyik sem fordul elő a természetben. Általában az alumínium, cink és réz bányászatának melléktermékeként keletkeznek.

Előállításuk pedig amellett, hogy költséges és technikailag is kihívást jelent, energiaigényes és környezetszennyező is

– állítja Ewa Manthey, az ING árupiaci stratégája.

Kína azért tett szert domináns szerepre a két fém előállításában, mert képes volt tudatosan olyan alacsonyra szorítani az előállítási költségeket, hogy ezzel máshol nem tudták felvenni a versenyt – teszi hozzá.

A washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja által összeállított adatok szerint 

2005 és 2015 között Kína galliumtermelése 22 tonnáról 444 tonnára lőtt ki.

Az agytröszt elemzői szerint Kína az alumíniumiparban szerzett vezető pozícióját használta fel a galliumtermelés felpörgetésére, mivel kötelezte alumíniumtermelőit, hogy hozzák létre a gallium kitermeléséhez szükséges kapacitást.

A kínai termelés fellendülésével párhuzamosan 2013 és 2016 között Kazahsztán, Magyarország és Németország is beszüntette a gallium előállítását, habár Németország 2021-ben bejelentette, hogy az emelkedő árakra tekintettel újraindítja a gyártást.

China Controls Gallium And Germanium ExportHANGZHOU, CHINA - MAY 30, 2023 - A 2-inch (50.8 mm) diameter gallium oxide wafer is pictured at the Hangzhou International Science and Innovation Center of Zhejiang University in Hangzhou, Zhejiang province, China, May 30, 2022. On the evening of July 3, 2023, the Ministry of Commerce and the General Administration of Customs issued the Announcement on the Implementation of Export Control of Gallium and germanium Related Items.                  (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Ez pedig a galliumoxid - Fotó: AFP

Mi lesz a világgazdasággal?

Jellemző adat, hogy Oroszország, Japán és Dél-Korea 2022-ben együttesen a globális galliumkészlet 1,8 százalékát termelte. A germánium esetében kedvezőbb a helyzet, hiszen a kanadai Teck Resources a világ egyik legnagyobb termelője, az amerikai Indium Corporation pedig a germániumvegyületek és -ötvözetek világelső gyártója. A szintén kanadai 5NPlus és a belga Umicore pedig mindkét elemet előállítja.

Összességében azonban a kínai termelést helyettesítő kapacitások kiépítése rendkívül költséges és időigényes lenne – erősítette meg Chris Mille gazdaságtörténész, a Chip War című könyv szerzője is a CNN-nek.

Hosszabb távon azonban a piac alkalmazkodik a helyzethez, főleg, ha az árak még feljebb mennek, amire van esély, hiszen a gallium ára kedden 269 dollár volt tonnánként, ami több mint 17 százalékos emelkedés június 1-jéhez képest. A germánium ezalatt mintegy 3 százalékkal drágult.

Egyrészt néhány globális bányavállalat már jelezte, hogy beszállna az üzletbe, kerül, amibe kerül, másrészt mindkét fém helyettesíthető, ha kisebb hatékonysággal is. Végül az Egyesült Államokban programot hirdettek a két elem kinyerésére a használt eszközökből is.