BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harmadszor próbál betörni a brit brókerpiacra az amerikai Robinhood

Az amerikai digitális értékpapír-kereskedőnek, a Robinhoodnak nem lesz könnyű dolga az Egyesült Királyságban, mert a brit piacon nem adhatja el az ügyfelek megbízásait árjegyző cégeknek, ami Amerikában fontos bevételi forrása. Igaz, a brit brókerpiac még nem telített, évtizedes elmaradásban van a tengerentúlhoz képest.

Várólistát nyitott az Egyesült Királyság lakosai számára a Wall Street-i csatában elhíresült online bróker, a Robinhod. A jelentkezőknek már a következő hetekben korai hozzáférést biztosít, de a teljes rendelkezésre állást a jövő év elején tervezik. Nem a Robinhood az egyetlen digitális értékpapír-kereskedő, amely a brit szigetekre fókuszál, a Webull és a Public is belépett a piacra.

US-STOCK-INVESTMENT-ROBINHOODThis photo illustration shows a person looking at a smartphone with the projected Robinhood (HOOD) price shares in Los Angeles, July 27, 2021. The fast-growing online investment platform Robinhood aims for a valuation of as much as $35 billion when it goes public, the company said on July 19, 2021 in a securities filing. Robinhood, which has grown quickly during the coronavirus pandemic, anticipates offering shares at between $38 and $42 apiece, making its initial public offering worth as much as $2.3 billion.The service, which is especially popular with younger investors, has described its mission as "to democratize finance for all." (Photo by Chris DELMAS / AFP)
Fotó: AFP

A Robinhood havi aktív felhasználóinak száma nagyjából a felére olvadt a pandémiás időszak csúcsaihoz képest, a kamatlábak gyors emelkedése mellett ugyanis kevesebb kisbefektetőt vonzottak a részvénypiacok, hiszen magas hozamú, kis kockázattal járó alternatívákat választhattak. 

Az Egyesült Királyságba belépő brókercégek olyan ügyfélkörnek udvarolnak, amely eddig nem fektetett annyit a részvényekbe, mint az amerikaiak. Az Egyesült Királyság háztartásai a pénzügyi eszközeiknek alig 12 százalékát tartják részvényekben, szemben az amerikai háztartások 39 százalékos arányával. 

Az Egyesült Királyság most olyan, mint amilyen az Egyesült Államok volt 2013-ban, amikor a tőkepiacot a hagyományos brókerek uralták, akik magas jutalékkal dolgoztak

– mondta Jordan Sinclair, a Robinhood UK elnöke. Hozzátette: a jutalékmentes tőzsdei kereskedés ma már iparági szabvány az Egyesült Államokban.

A Robinhood és a Public számára az Egyesült Királyság piaca csak az első lépés, hogy megvalósítsák globális ambícióikat. A Webull Hongkongban, Szingapúrban, Japánban, Dél-Afrikában, Ausztráliában, Indonéziában és Mexikóban terjeszkedik, míg az Interactive Brokers professzionális befektetőket és haladó egyéni kereskedőket célzó számláinak több mint kétharmadát az európai és az ázsiai csendes-óceáni térségben nyitották. 

Az amerikai brókerpiac már telített, az Egyesült Államokon kívül nagyobb a növekedés – mondta Steve Sanders, az Interactive Brokers marketing- és termékfejlesztési ügyvezető alelnöke. 

Az Egyesült Királyság brókerpiacára belépők olyan elismert szereplőkkel versenyeznek, mint az FTSE 100 indexkosárban jegyzett Hargreaves Lansdown vagy az AJ Bell. De a helyi vállalkozások közé tartozik a Freetrade és a Revolut is.

Részvények és tőkerészesedések aránya
 

Fontos különbség a tengeren túli és inneni piac között, hogy 

az Egyesült Királyságban működő brókercégek nem adhatják el az ügyfelek megbízásait árjegyző cégeknek,

ami Amerikában komoly bevételi forrása a Robinhoodnak. 

Nem először próbálkozik a Robinhood a brit szigeteken. A kaliforniai székhelyű vállalat először 2019-ben indított várólistát a brit ügyfelek számára, de ezeket a terveket 2020-ban elvetette. Aztán 2022-ben a Robinhood aláírta a brit kriptovaluta-vállalat, a Ziglu felvásárlását, de az év elején szabályozási bizonytalanságra hivatkozva felmondta a megállapodást.

A Robinhood hatezer amerikai tőzsdén jegyzett részvény és amerikai letéti igazolás (ADR) jutalékmentes kereskedését kínálja az Egyesült Királyságban az ügyfeleinek. A Londonban és más európai tőzsdén jegyzett részvények viszont kezdetben nem lesznek elérhetők. A Robinhood egyesült királyságbeli ügyfelei 5 százalékos hozamot kapnak a brókerszámlájukon lévő be nem fektetett készpénzük után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.