Bezzeg régen minden egyszerű volt a kötvénypiacon. Zéró közeli kamatlábak mellett nem volt kérdés, hogy az alacsony díjakat számító kötvényalapok előnyösebbek az egyedi kötvényvásárlásoknál. Pláne, hogy az alapokat könnyebb venni és eladni, ráadásul az alapok részvényeinek értéke a kötvényárakkal együtt emelkedett. Nos, a nagy kötvényalapok tavaly elszenvedett történelmi visszaesése rávilágított ennek a megközelítésnek a kockázataira. És újra fellángolt egy régóta parázsló vita a Wall Streeten, hogy mi a jobb a tőzsdeutca emberének: ha kötvényt vesz, vagy ha kötvényalapba tolja a pénzét?  

Series,Hh,And,Series,Ee,United,States,Treasury,Savings,Bonds
Fotó: Shutterstock

A Fed inflációellenes küzdelme miatt emelkedő kamatlábak lenyomták az alapok részvényeinek árfolyamát. Mert a kötvényárak csökkennek, amikor új, magasabb hozamú kötvények jelennek meg a piacon, s ez kevésbé vonzóvá teszi a régebbi, alacsonyabb hozamú kötvényeket. 

Mivel az alapok részvényeinek értéke a kötvényeik piaci árán alapul, ezért aki pár éve ilyen részvényeket vásárolt, most veszteségben csücsül. Manapság egyre többen fontolgatják, hogy inkább egyedi kötvényeket vásárolnak, és lejáratig tartják őket, hogy rögzítsék a mai magas kamatlábakat. De továbbra is számos érvet lehet sorolni, pró és kontra.

Melyik a biztonságosabb

Ez tipikusan az a la carte és a menü választása. Ha egyedi kötvényt veszünk, mindig meglapul a vállalat vagy az önkormányzat nem fizetésének kockázata. Sőt, attraktívabb hozamú államkötvények esetén is számolni kell az államcsőd lehetőségével. Ha a kötvénykibocsátók bajba kerülnek, akkor a kötvénytulajdonosoknak komoly veszteségekkel kell számolniuk. 

Ezt a kockázatot porlasztják a kötvényalapok, a széles és diverzifikált befektetésekkel. Az előforduló egyes csődöket jó eséllyel ellensúlyozhatják a többség időre történő kifizetései. Több ezer esetén egy csőd egyszerűen nem ügy. Ám az alapok esetében hatalmas kockázat a leértékelődő régi kötvények nagy súlyának tehetetlensége, ami veszélybe sodorhatja az egész portfóliót. 

Bár hosszú távon az egyedi kötvények és a kötvényalapok hasonlóan teljesítenek, az elmúlt másfél évben a Fed agresszív kamatemelései eltérítették a két pályát, a kötvényalapok egy-két éven belül magukhoz térhetnek.

Fontos az időtényező, hiszen az egyedi befektetést folyamatos figyelmet igényel, vagy saját pénzügyi tanácsadót, de akárhonnan közelítünk, az idő végül pénzt, vagyis költséget jelent. 

De az is az alapok mellett szóló szempont lehet, hogy az alapok könnyebben kereskedhetők, mint az egyedi kötvények. Számos pénzkezelő kínál alapokat, ráadásul, már egészen kis összegekkel is megjátszhatók. 

A tőzsdén értékesített kötvényeknek van napi árfolyama, évente egyszer-kétszer fizetett kuponja és persze, hozama is. Míg a kötvényalapok havonta változó összegű osztalékot utalnak az árak és a teljesítmény függvényében. Ezek összehasonlítása ma már online hozamkalkulátorok segítségével nem jelent problémát a kisbefektetőknek.

Amerikai kötvényalapok befektetéseinek változása
 

Vannak városok, például New York, amelyek elsőbbséget biztosítanak a kötvényeik vásárlása során az egyéni befektetőknek, ám a profi alapkezelők által nyújtott kényelmi szolgáltatások legalább ilyen vonzók. 

De a dönteni nem tudó egyéni befektetőknek már feltalálták a Wall Streen a hibrid számlákat is, amikor az alapkezelő elkülönített kötvényportfóliót kínál azoknak, akik legalább 200 ezer dollárt bíznak rájuk. 

A mostani kamatcsúcsokon azonban valószínű, hogy mind a kötvényalapba, mind az egyedi kötvénybe való befektetés jó választás lehet.