Az OPEC és Oroszország az olajtermelés új, akár napi 1 millió hordós csökkentését fontolgatják – mondták az OPEC+ ülésére érkező küldöttek szerdán újságíróknak. A döntést csütörtökön jelenthetik be. Az eredetileg múlt hétre tervezett találkozót először elhalasztották, s akkor ennek nyomán zuhant a kőolaj ára.

Petroleum,,Petrodollar,And,Crude,Oil,Concept,:,Pump,Jack,And
Fotó: William Potter / Shutterstock

Szaúd-Arábia júniusban 1 millió hordóval csökkentette a kitermelést, egyoldalú lépésként a bécsi székhelyű csoport többi tagjával kötött megállapodás részeként. A mostani döntés a júniusban bejelentetteken felül történne. A küldöttek elmondása szerint Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajtermelője támogatná az újabb csökkentést. A kiszivárgott értesülések nyomán emelkedni kezdtek az olajárak.  

Félmillió hordóra számítottam, az 1 millió hordó már bikapiaci szignál

– mondta Bjarne Schieldrop, a SEB vezető árupiaci elemzője. Hozzátéve: az 1 millió hordós csökkentés nem feltétlenül emeli hordónként 90 dollárra vagy afölé az olaj árát, de megakadályozza, hogy 80 dollár alá essen.

Nigéria és Angola, a két legnagyobb afrikai olajtermelő ellenzi az egyéni kvótáik csökkentését, az Egyesült Arab Emírségek szintén vonakodik csökkenteni a termelést.

A küldöttek azt mondták, hogy a közel-keleti konfliktus nem került szóba az OPEC megbeszélésein.

Az OPEC-tárgyalásokra akkor kerül sor, amikor a globális ipar és a politikai vezetők Dubajba érkeznek az ENSZ klímacsúcsára, ahol a nagy olajtermelő országok szerepe a kibocsátás csökkentésében ismét a megbeszélések egyik fő témája lesz.

Szaúd-Arábiának, amely ambiciózus projektprogramba kezdett, beleértve egy hatalmas új várost a sivatagban, a Goldman Sachs szerint akár 88 dolláros hordónkénti olajárra is szüksége van a finanszírozáshoz.

Robert Yawger, a Mizuho Securities USA határidős energiapiaci ügyvezető igazgatója azt jósolta, hogy 

a Brent ára körülbelül 90 dollárra emelkedik

hordónként, s az irányadó amerikai nyersolaj ára körülbelül 85 dollárra emelkedik, ha az OPEC+ folytatja az extra csökkentéseket. Hozzátette azonban, hogy Szaúd-Arábiának nehéz lenne meggyőznie a többi tagot, hogy csatlakozzanak az extra csökkentésekhez.