A 4iG 148 millió dollárral, azaz – a mai 347 forintos dollárkurzussal számolva – mintegy 51,4 milliárd forinttal járulna hozzá a Space-Communication Ltd. (SpaceCom) gigantikus adósságának rendezéséhez – írta csütörtök reggel a Funder.co izraeli hírportál a SpaceComra hivatkozva.

4iG
Több mint 50 milliárd forintot ajánlott a 4iG izraeli érdekeltsége tehermentesítésére. Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Három kötvénysorozatot fizetne ki a 4iG a több tízmilliárdból 

A BÉT honlapján a 4iG szerdán jelentette be, hogy nem kötelező érvényű javaslatot dolgozott ki és küldött meg a SpaceComnak az izraeli vállalat idén június 30-án esedékessé vált, ám még ki nem fizetett kamattartozásainak, valamint teljes kötvényadósságának rendezésére. Mint ismert, a 4iG-nek a SpaceComban jelenleg 20 százalékos kisebbségi részesedése van.

A nem kötelező érvényű ajánlat részleteit hozta most nyilvánosságra a SpaceCom. Eszerint

130 millió dollárt a magyar telekommunikációs közvetlenül apportál az izraeli cégbe, a két vállalat külön megállapodásában foglalt feltételek mellett, míg további 18 millió dollár befizetésével egy külső befektető is hozzájárulna a kötvényadósság rendezéséhez

– derül ki az izraeli Funder.co hírportál tudósításából, amelyet a SpaceCom közleményére alapoztak.

A javaslat hátterében az áll, hogy a SpaceCom az általa kibocsátott 16., 17. és 18. sorozatú kötvények vagyonkezelőivel és képviselőivel folyamatosan tárgyalásokat folytat az adósságrendezés érdekében, és még egy korábban kidolgozott adósságrendezési tervezetet is benyújtott már a tel-avivi bírósághoz.

A 4iG javaslata szerint amúgy a kötvények teljes visszafizetésére a felek összesen 225 millió dollárt fordítanának, azaz a 17., 16. és 18. kötvénysorozatra rendre 24,5 millió, 162,8 millió és 37,7 millió dollárt fizetnének ki, vagyis 77 millió dollárt (225 millió-148 millió) a SpaceComnak más forrásból kellene előteremtenie.

A cég nettó adóssága 313 millió dollár, miközben jelenlegi tőzsdei kapitalizációja mindössze 10 millió dollár. Legnagyobb tulajdonosa a szintén izraeli Eurocom Communication Ltd.

Nagyfokú bizalmat tükröz a 4iG javaslata

A Funder.co kiemeli, hogy a SpaceCom működése a fizetési határidő elmulasztása ellenére zavartalan, sőt új megrendelésekhez is jutott, bevételei nőnek, nyereségessége pedig javul.

A 4iG javaslata egy újabb lépcsőfok a kötvénytulajdonosokkal való adósságrendezés felé

– mondta el a portálnak Dan Zicek, a SpaceCom vezérigazgatója. Zicek szerint a 4iG 148 millió dolláros tőkeinjekcióra tett ajánlata is kifejezi az izraeli vállalat vezetése és az általa megfogalmazott stratégia iránti nagyfokú bizalmat. A befektető eszerint bízik a vállalat pénzügyi erejében, illetve abban, hogy a bevételek növekedése folytatódik.

A műholdas kommunikáció jövője áll a háttérben

A 4iG tavaly augusztusban közölte, hogy a cégcsoportjához tartozó Hungaro Digitel Kft., valamint a SpaceCom között 2021. október 11-én létrejött, 2022. február 9-én módosított, a SpaceCom részvényei 51 százalékának megvásárlására vonatkozó szerződés kapcsán az izraeli kommunikációs minisztérium egyelőre a részvények 20 százalékának megszerzéséhez adta meg előzetes hozzájárulását. 

Egy korábbi értesülés szerint az 51 százalékos részesedés vételárára 65 millió dolláros vételárat kötöttek ki a felek.

 

A tel-avivi tőzsdén jegyzett SpaceCom világszerte kínál sugárzott, valamint széles sávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek. A globális lefedettséggel rendelkező szolgáltató Magyarországon és a régióban Amos 3 műholdján keresztül 2024-ig biztosíthatja szolgáltatásait a magyar geostacionárius pályát használva. Ezt követően Magyarországnak újra lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen – közölte korábban a 4iG.

A SpaceCom részvényei csütörtök délelőtt több mint 5 százalékkal, 97 új sékelre (1  sékel = 93 forint) estek Tel-Avivban.

Kerestük a részletekről a 4iG sajtóosztályát, amint válaszolnak a kérdéseinkre, frissítjük a cikket.