Feltámadtak a sárkányok Kínában: azoknak a cégeknek a részvényei, amelyeknek a nevében valamilyen formában szerepel a mitikus teremtmény neve, féktelen raliba kezdtek az elmúlt hetekben, többen közülük 200 százalék feletti felfutást értek el október eleje óta.

Indonesians Mark The Lunar New YearSOLO CITY, INDONESIA - JANUARY 14: Indonesian sells Chinese dragon toys ahead to Grebeg Sudiro festival on January 14, 2023 in Solo City, Indonesia. Grebeg Sudiro festival is held as a prelude to the Chinese New Year, which falls on January 22th this year, welcoming the Year of the Rabbit. People bring offerings known as gunungan, including Chinese sweet cakes piled up into the shape of mountains, which are paraded in the streets followed by Chinese and Javanese performers. (Photo by Robertus Pudyanto/Getty Images), 
Sárkány
Közeleg a sárkány éve, szárnyalnak a mitikus papírok.
Fotó: Getty Images

 

Rohamosan közeleg a sárkány éve

A drámai feltámadás mögött az elemzők szerint elsősorban az áll, hogy a kínai horoszkóp alapján a 2024-es év a sárkány éve lesz, így a befektetők figyelme a részvénypiacon is a szárnyas teremtmények felé fordult. A kínai befektetők ugyanis rendszeresen vásárolnak be csupán nevük alapján egyes cégek papírjaiból: a 2016-os amerikai elnökválasztás során például a Wisesoft cég árfolyama, amelynek kínai kiejtése úgy hangzik, hogy „Trump nagyot nyer”, hatalmas felfutást produkált, míg a Yunnan Xiyi Industrial, melynek kiejtése hasonlít Hillary Clinton nevére, brutális mélyrepülésbe fogott – írta meg a Bloomberg.

2024 a sárkány éve a kínai állatövben, ami a babonás vásárlások jelentős részéért lehet felelős. Egyszerűen a neve miatt megvenni egy részvényt, a fundamentumok vagy a kilátások figyelembevétele nélkül, kifejezetten kockázatos ügyletnek tekinthető

– fejtette ki Marvin Chen, a Bloomberg Intelligence stratégája.

Váratlan és szokatlan kötvénykibocsátásra készül Kína, a költségvetésbe is belenyúlnak Hszi Csin-pingék

Közel 15 éve nem volt rá példa, hogy év közben írják felül a büdzsét Kínában, legutóbb egy természeti katasztrófa kellett hozzá.

Az elmúlt hetekben tapasztalt sárkányrali legnagyobb nyertesei közé a Ningbo Shenglong Automotive Powertrain System, egy autóipari alkatrészgyártó és a szerszámgyártó Ningbo Tianlong Electronics tartoznak, részvényeik 200 százalék körüli felfutást bonyolítottak le október eleje óta. A sárkányrali amilyen ezoterikus lábakon áll, olyan jót tesz az idén gyenge arcát mutató kínai részvénypiacnak: a CSI 300 index ugyanis év eleje óta 6 százalékos mínuszt tudott csupán összehozni, alulteljesítve ezzel legtöbb ázsiai versenytársát is.

Állva hagyták a sárkányok a tágabb kínai részvénypiacot

 

A sárkányos cégek vezetői közül az elmúlt hetekben többen is nyilvánosan felszólaltak a racionális befektetési döntéshozatal fontossága mellett, rámutatva, hogy a csupán a nevük relevanciája miatt a mögöttes értékeik és vállalati kilátásaik nem változtak meg. 

A részvényeink árfolyama nagymértékű eltérést mutat az iparágban jegyzett vállalatok észszerű értékeltségéhez képest, valamint a cég fundamentumaitól is elszakadt

– jegyezte meg egy a tőzsdefelügyeletnek küldött közleményében a Tianlong.