A korábbi felülsúlyozás helyett semleges álláspontot vett fel a BlackRock befektetésialap-kezelő a kínai részvénypiaccal kapcsolatban, nagyot rontva ezzel a térség tőzsdéjének kilátásain.

Flag,Of,China,Painted,On,A,Cracked,Wall
Fotó: Tomas Ragina

A BlackRock Investment Institute elemzői döntésüket többek közt a kínai ingatlanszektort érintő aggodalmakkal és a kormányzati stimuluskampányok visszafogott eredményeivel indokolták.

A növekedés lelassult, a gazdaság felpörgetésére irányuló kormányzati törekvések hatása a vártnál kisebb mértékben jelenik csak meg. A strukturális nehézségek a hosszú távú bővülési  kilátásokra is rányomják bélyegüket, míg a geopolitikai feszültségek továbbra sem csökkennek

– fejtették ki az elemzők.

A döntés már csak azért is meglepetésként hathat a piacok számára, mivel a BlackRock agytrösztje a múlt héten még reményét fejezte ki a kormányzati gazdaságélénkítő programok sikerességével kapcsolatban, rámutatva, hogy a visszafogott inflációs környezet akár még további monetáris lazításoknak is tered adhat. 

A BlackRock befektetési intézete február elején még a kínai részvénypiac felülsúlyozása mellett tette le a voksát, bízva az újranyitás pozitív hozadékaiban. Azóta az MSCI kínai részvénypiacot követő indexe értékének 13 százalékát vesztette el, míg a Hang Seng index több mint 20 százalékos mínuszba került, a világ egyik legrosszabbul teljesítő parkettjévé téve ezzel a kínai börzét az idei év során.

A Hang Seng China Enterprises index alakulása 2023-tól
Hatalmasat gyengült idén a kínai részvénypiac egyik legfontosabb indexe

A kínai gazdaság és a részvénypiac gyengélkedése nyomán a BlackRock stratégái minden feltörekvő piaci irányába felülsúlyozottról semlegesre csökkentették ajánlásukat, tartva attól, hogy a távol-keleti ország mélyrepülése a teljes fejlődő piaci szegmens számára negatív kilátásokat kölcsönözhet majd.

Ingatlanválság Kínában, már a Moody’s is kongatja a vészharangot

Kína GDP-jének 12 százalékát teszi ki az az összeg, amelyet az ingatlanszektor finanszírozói könnyen lehet, hogy véglegesen elbuknak.

Ezzel egy időben a világ legnagyobb alapkezelőjének szakértői a japán részvénypiacot felminősítették, a szigetország vállalatainak erős idei eredményei, sikeres részvény-visszavásárlási programjaik, illetve az egyre inkább befektető-központúvá váló vállalati reformjaik nyomán. 

A japán tőzsde indexe, a Nikkei több mint 29 százalékot erősödött az idén.