Közel 8 százalékos pluszban kezdték a pénteki kereskedést a Vonovia részvényei a frankfurti tőzsdén, miután Németország legnagyobb ingatlanüzemeltető csoportja visszaeső, ám ezzel együtt a várakozásoknak megfelelő kilenchavi teljesítményről számolt be, és némi reményt is felcsillantott a befektetők előtt.

Real estate group Vonovia
16 December 2021, North Rhine-Westphalia, Cologne: Logo, lettering of the Vonovia SE real estate group and building of the Cologne Bayenthal residential park. Photo: Horst Galuschka/dpa (Photo by Horst Galuschka / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A német válsága a Vonovia eredményszámain is mély nyomot hagyott. Fotó: AFP

A legfontosabb nyereségmutató, a bérleti díjakból származó szabad készpénzáram (FFO) 8,4 százalékkal, 1,446 milliárd euróra csökkent az idei első kilenc hónap során. A társaság bevétele hasonló ütemben, 8,1 százalékkal, 4,232 milliárd euróra apadt.

A bochumi központú ingatlanüzemeltető megerősítette a 2023 egészére vonatkozó eredményprognózisát, az FFO így az 1,75–1,95 milliárd eurós sávba futhat be.

„Az idei évre vonatkozóan az irányt tartjuk. A nehéz körülmények ellenére sikerült megvalósítanunk, amit kitűztünk magunk elé” – idézi a Reuters Rolf Buch vezérigazgatót. A társaság egyúttal figyelmeztetett, hogy 2024-ben valószínűleg az ideinél valamivel alacsonyabban landol majd a legfontosabb nyereségmutató a magasabb adók és kamatok miatt.

A JPMorgan kommentárja szerint a 2023-as FFO-előrejelzés összhangban van a piaci várakozásokkal, és a 2024-re előre jelzett, mérsékelt csökkenés sem okozott meglepetést.

Összességében úgy látjuk, hogy ez egy biztató jelentés, amely azt mutatja, hogy a Vonovia továbbra is halad előre

– áll a bankház elemzői kommentárjában.

Nagyon rég nem voltak ekkora bajban a német ingatlanosok

A német ingatlanszektor az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válságát éli át idén, amelyet fizetésképtelenségek, elapadó ügyletek, csökkenő árak és az építőipari munkahelyek számának csökkenése jellemez.

A helyi ingatlanpiac legnagyobb szereplőjeként a Vonovia is erőteljesen megérezte a szektor válságát, az első háromnegyedévben 3,81 milliárd eurós veszteséget könyvelve el az egy évvel korábbi, 2,21 milliárdos nyereséggel szemben.

A vezérigazgató a gyenge eredményszámok ellenére biztató üzeneteket küldött a befektetőknek, hangsúlyozva, hogy a társaság saját erőből is képes adósságának finanszírozására, ezért egyre kevésbé valószínű, hogy ehhez tőkeemelésre lesz szüksége, a Vonovia hosszú távú finanszírozása pedig biztosított. A társaság ingatlanjainak eladásával gyűjt forrásokat adósságállományának lefaragásához. Rolf Buch szerint vannak arra utaló jelek, hogy csökken az ingatlanokra nehezedő leértékelődési nyomás, a társaság pedig töretlenül folytatja az ingatlanok értékesítését.

A Vonovia árfolyama 2023-tól
 

A társaság részvényárfolyama a pénteki nagy felhúzást követően 6,8 százalékos emelkedést tud felmutatni az év elejétől.