Váratlanul 7 bázisponttal, 4,18 százalékra ugrott csütörtökön a 10 éves amerikai kötvények hozama, ezzel összesen két bázispontra mérsékelve az e heti csökkenést, miután az azonos lejáratú japán hozamok Ueda Kazuo jegybankelnök gondterhelt beszédének hatására idén az eddigi legnagyobb mértékben emelkedtek.

Annual Krampus Gathering in Zidlochovice
ZIDLOCHOVICE, CZECH REPUBLIC - NOVEMBER 26: Participants dressed as Krampus walk at the street during Krampus gathering on November 26, 2016 in Zidlochovice (at Brno), Czech Republic.  Lukas Kabon / Anadolu Agency (Photo by Lukas Kabon / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Lemászott a kéményből a japán krampusz, hogy elgáncsolja a Mikulás-ralit. Fotó: Lukas Kabon / AFP

 

Lemászott a kéményből a japán krampusz

Ueda a hosszú lejáratú kötvények kijózanítóan gyengén sikerült aukcióját követően szólalt meg, nem rejtve véka alá, hogy az év végétől és jövőre is nehezebb pályán haladhat a szigetország ultralaza monetáris politikája.

Miközben mindenki azt figyelte, hogy a Mikulás miként rakja körbe ajándékokkal a kötvényfát, a japán jegybank (BOJ) afféle krampuszként, szénnel a kezében lopózott le a kéményen

– mondta a Bloombergnek Calvin Yeoh, a Blue Edge Advisors alapkezelő menedzsere.

Az aukción ugyanis az eladásra kínált 30 éves kötvények mindössze 2,62-szorosára érkeztek ajánlatok, ami 2015 óta a legalacsonyabb szint. Ezután kezdtek zuhanórepülésbe a japán kötvények, a hozamokat a teljes görbe mentén feltolva.

A 10 éves papíroké például 10,5 bázisponttal, 0,75 százalékra emelkedett, ami tavaly december óta – amikor Haruhiko Kuroda akkori jegybankelnök az irányadó kereskedési sávjának kiszélesítésével sokkolta a piacot – a legmeredekebb ugrás volt.

A befektetők Ueda kommentjét azonnal összekötötték egyik helyettese szerdán elhangzott megjegyzésével, amely szerint a végét járhatja a világ utolsó negatív alapkamata, és most tűkön ülve várja mindenki a decemberi kamatdöntő ülést, miután a korábbiakat nyugodtan átaludhatták.

Az amerikai kötvénypiacra is begyűrűzött a fordulat 

Ezek után nem véletlen, hogy a TD Securities a 10 éves amerikai kincstárjegyek eladását ajánlotta a pénteki novemberi foglalkoztatási jelentés előtt, amely a cég szerint a hozamokat a meredek emelkedés kockázatának teheti ki. A JPMorgan (JPM) stratégái is kiemelték befektetőknek szóló jegyzetükben, hogy a hozamok felfelé mozdulhatnak, miután a jövő év második negyedére szóló célszint alá kerültek.

Az elemzői konszenzus szerint tudniillik a a múlt hónapban stabilan 3,9 százalék volt, és a gazdaság 185 ezer új munkahelyet teremthetett, szemben az októberi 150 ezres értékkel, ami június óta a leggyengébb növekedés volt.

Ráadásul – így a JPM – az állampapírpiac is a decemberre jellemző gyenge likviditás jeleit mutatja.

 

Veszélybe került a Mikulás-rali

Az a tény, hogy a BOJ két vezetője egymásra ráerősítve fújt riadót, egyértelműen váratlanul érte a piacokat

– mondta Prashant Newnaha, a TD Securities szingapúri kamatstratégája.

A sokk átgyűrűzik az amerikai állampapírok piacára. A likviditás is nagyon vékony, és még tovább vékonyodik, ami azt a kockázatot rejti, hogy a piacokon túlzott reakciókat láthatunk

– tette hozzá. 

Az amerikai kötvényhozamok csökkenésének megtorpanása, illetve esetleges újabb emelkedése erősítené a dollárt, megfékezve a fejlett és feltörekvő részvénypiacokon kibontakozó Mikulás-ralit, ám az aranyba és a kriptodevizákba invesztáló befektetők is rosszul járhatnának.