Előbb érkezett meg az idén a Mikulás az amerikai tőzsdére: ha minden az eddigiek szerint halad a következő egy hétben is, akkor az S&P 500 index másfél éve nem látott erősödést vihet véghez az ősz utolsó hónapjában, korai karácsonyi ajándékot adva ezzel a befektetőknek.

Mikulás
A korábbi pesszimizmus ellenére is van tere az idén a Mikulás-ralinak.
Fotó: Bryan R. Smith / AFP

A Mikulás az idén a hálaadást is beelőzte

A tágabb piacot lefedő S&P 500 index kirobbanó formája éves teljesítményét látva ugyan nem meglepő, az elmúlt három hónapot szemlélve már annál inkább az: a mutató ugyanis a legutóbbi teljes hónapot, októbert is mínuszban zárta, három hónaposra nyújtva ezzel a vesztes sorozatát. A mostani felfutás számottevő nyugalmat kölcsönözött így a tőzsdére, mely már gőzerővel a mai nappal kezdődő amerikai ünnepre, a hálaadásra készült. 

Az ünnep miatt az amerikai parkett csütörtökön ki sem nyit, pénteken pedig rövidített nyitva tartással üzemel majd.

A részvénypiac egyesek szerint kissé váratlan feltámadásában hatalmas szerepe volt a kötvénypiacon az elmúlt hetekben megfigyelt fejleményeknek: az adósságpiaci hozamok ugyanis az elmúlt hónapokban rekordszinteket ütöttek meg, egyes esetekben akár 5 százalék feletti hozamot is ígérve azoknak a befektetőknek, akik 10 évre az amerikai kormányzat rendelkezésére bocsátották pénzüket. 

A 10 éves amerikai államkötvények hozama azonban az elmúlt pár hétben meredek ereszkedésnek indult, az 5 százalékos lélektani határt immáron messze maga mögött hagyta, jelenleg csupán 4,4 százalékon áll – jelentősen kisebb tőkeelvonó erőt képviselve csupán a tőkepiacokon, mint korábban.

Az amerikai technológiai óriások uralják a globális részvénypiacot

Az Apple, a Tesla vagy éppen az Nvidia nélkül sokkal borúsabb képet mutatott volna a globális részvénypiac idei éve. Az amerikai technológiai óriások nem csak az S&P 500 kurzusát húzták fel.

A három nagy amerikai részvényindex mindegyike, a kötvénypiaci ralik ellenére is, év eleje óta jelentős pluszban jár: a legvisszafogottabb teljesítményt nyújtó Dow Jones index 5,42 százalékos, az átfogó piaci S&P 500 mutató 18,68 százalékos, míg a Nasdaq index 36,3 százalékos erősödésre volt képes eddig az idén.

A Mikulás-ralit megelőzően is erős évük volt az amerikai részvényindexeknek.

A részvénypiaci idei legnagyobb nyertesei egyértelműen a tavaly alaposan megtépázott technológiai szektorból kerültek ki: az Nvidia árfolyama 226 százalékot, a Meta kurzusa pedig 208 százalékot emelkedett az idén, de nem elhanyagolható az Adobe 92 százalékos, a Broadcom 91 százalékos, vagy éppen a General Electric 79 százalékos ralija sem.