A magyar forint és a cseh korona enyhén gyengülve nyitott az ünnepek után a karácsony előtti utolsó kereskedési naphoz képest. De a kereskedés visszafogott, a két ünnep közötti piac hagyományosan illikvid. Az euró-forint árfolyamában 380-nál húzódik fontos támasz,  a november közepe óta tartó emelkedő trendvonal alsó trendvonala, míg az első fontosabb ellenállás 382,50-nál látható. Szerdán délben az euró-forintot 381,55 közelében jegyezték.
 

20,Czk,Coin,And,100,Czk,Banknote
A cseh korona befektetői fél szemmel a jegybank lépéseit figyelik. 
Fotó: Shutterstock

A szerdán közzétett adatok azt mutatják, hogy a cseh üzleti bizalom nőtt decemberben, miközben a fogyasztói bizalom csökkent – jelentette a Reuters. Úgy tűnik, 

Közép-Európa gazdaságai lassan kiheverik a két számjegyű okozta rosszullétet. 

Ugyanakkor a magyar gazdaság idén recesszióba csúszik, mert az infláció rontotta a vásárlóerőt, és fékezi a fogyasztást.

A cseh korona szerdán fél százalékot gyengült az euróval szemben, miután a cseh jegybankárok a piaci várakozásoknak megfelelően a múlt héten megkezdték a monetáris politika lazítását. A Cseh Nemzeti Bank (CNB) 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette az irányadó repo kamatát, ami több mint három éve az első kamatvágás. A prágai jegybankárok a magyar és lengyel kollégáikat követték, s immár mindhárom országban beindult a kamatcsökkentési ciklus. A hónap elején a magyar jegybank 75 bázisponttal, 10,75 százalékra csökkentette alapkamatot, míg a lengyel jegybank 5,75 százalékon tartotta az irányadó rátát. 

Adam Glapinski, a Lengyel Nemzeti Bank elnöke szerint továbbra is sok a bizonytalanság, különösen a hivatalba lépő új lengyel kormány gazdaságpolitikáját és annak inflációra gyakorolt hatását illetően. De a márciusban esedékes következő gazdasági előrejelzés idejére már valószínűleg tisztul a kép.  

A magyar jegybank várhatóan januárban tovább csökkenti a kamatokat a gazdaság fellendítése érdekében. Legalábbis erre számít a Goldman Sachs, mely friss feljegyzésében azt írja: 

Feltételezve, hogy a forint viszonylag stabil marad, arra számítunk, hogy az MNB ülésenként 75 bázisponttal csökkenti az alapkamatot az első negyedévben, így az irányadó kamat márciusban 8,5 százalékra mérséklődhet.