Új lakossági állampapírokat bocsát ki a Magyar Állam 2024-ben – hangzott el a Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) pénteki sajtótájékoztatóján, ahol ismertették az ország jövő évi finanszírozási tervét. A kötvények részletes kondíciói még nem ismertek, a nyilvános ajánlattételi dokumentumokat még nem tette közzé a kibocsátó.

Magyar Postán vásárolható állampapír, kicstárjegy.
Állampapírok: jövőre még inkább lesz miből válogatni. 
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A célkitűzések között szerepel többek között az intézményi államkötvény-sorozatok számának csökkentése;

hároméves, fix kamatozású Fix Magyar Állampapír és ötéves, hűségprémiumot fizető Bónusz Magyar Állampapír-sorozat bevezetése, illetve a Plusz átárazása is.

Az ÁKK célja jövőre a 2 százalékának megfelelő nettó finanszírozás a háztartások állampapír-befektetései által, ami kismértékben haladja meg a 2024-ben a lakosság részére kifizetendő kamatkiadást. A 2023-ra bevezetett, lakossági arányra vonatkozó, 20-25 százalékos államadósság-arányos benchmarksáv változatlanul érvényben marad 2024-ben.

A kínálat átalakításának további folytatása a 3 éves fix kamatozású Fix Magyar és az 5 éves, hűségprémiumot fizető Bónusz Magyar Állampapír-sorozat bevezetése 2024. januártól, illetve a Magyar Állampapír Plusz piaci átárazása 2024. júniustól és az Egyéves Magyar Állampapír megszüntetése.

Új Prémium Magyar Állampapír-sorozat jön, megvariálják a kamatozást

Fél százalékra változik a kamatprémium, ösztönzik a lejáratig tartást.

Kiderült az is, hogy ez év október végén már csak 18,7 százalék volt azoknak a lakossági megtakarítóknak az aránya, akik százmillió forint feletti lakossági állampapír-állománnyal rendelkeztek. A vagyoni koncentráció okozta kockázat további mérséklése érdekében az értékesítési korlátot az ÁKK a jövőben is aktívan tervezi használni minden lakossági állampapírnál.

Prémium Magyar Állampapír: mi a jobb, eladni 2025-ben vagy megtartani lejáratig?

A Prémium Magyar Állampapír a befektetők nagy kedvencévé vált, amely jövőre még vaskos reálhozamot, 2025-re azonban már csak visszafogott profitot ígér, ez pedig visszaváltási hullámot indíthat el. A kibocsátó ugyan erre válaszul megteheti, hogy felemeli a visszavásárlás költségét, de a szakértő szerint sokkal jobb, ha inkább motiválja a kötvényeseket arra, hogy lejáratig tartsák a papírokat.