Kirobbanó teljesítménnyel örvendeztette meg a menedzsmentet és a befektetőket a Duna House lengyel üzletága a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakában elszenvedett mélyponthoz képest – közölte a cég. A franchise ingatlanközvetítés volumene 69 százalékkal bővülve 1,2 milliárd forintos újabb rekordszintre ugrott, míg a saját irodás ingatlanközvetítésé 70 százalékkal, 222 millió forintra emelkedett.

210403_dunahouse_28
A Duna House magyar üzletágában is beindult a növekedés. Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

 

Száguldott a Duna House lengyel üzletága

A hitelközvetítésben a volumenek 253 százalékkal, 117 milliárd forintra ugrottak, sőt még a negyedéves növekedés mértéke is 89 százalékra rúgott. A hitelpiaci fordulatot segítette a fix kamatozású hitelek esetében a payment-to-income szabályozó hatóság általi könnyítése, valamint a 45 év alatti, első lakásukat vásárló hitelfelvevőket segítő első otthon program július 1-jei elindítása, amelynek keretösszege év végével kifutott, ám az év második felére további támogatások várhatók.

A payment-to-income nem más, mint a jövedelemarányos törlesztőrészlet, azaz az elv alkalmazása esetén a maximális hitelkifizetéseket a hitelfelvevő rendelkezésre álló jövedelmével arányosan határozzák meg.

Magyarországon is lezajlott a fordulat

Hazánkban is folytatódott az első negyedévi piaci mélypont után megindult növekedés, minden fő szegmens bővülni tudott a negyedik negyedévben. 

A csoport magyar franchise ingatlanközvetítői volumenei 26 százalékkal, 2,3 milliárd forintra emelkedtek.

A saját irodás ügyletek eközben éves szinten 4 százalékkal, 213 millió forintra bővültek, miközben 15 százalékkal meghaladták a harmadik negyedévet is.

A cégcsoport magyar hitelezési volumene éves összehasonlításban 20 százalékkal, 21,4 milliárd forintra nőtt, ami negyedéves bázison stagnálást jelentett.

A cég 12 hazai saját irodájából viszont háromban lehúzták a redőnyt az utolsó negyedévben. Egy évvel ezelőtt még 14 saját irodája volt a DH-nak idehaza.

Az olasz piacon 2024-re várják a növekedés beindulását

Olaszországban a hitelközvetítés 16 százalékkal, 287 millió euróra (110 milliárd forint) csökkent, a harmadik negyedévhez képest viszont – a szokásos szezonalitásnak köszönhetően – 16,4 százalékos volt a gyarapodás.

Az olasz leány együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casa ingatlanközvetítő hálózattal, amelynek hatására 2024-től jelentős organikus növekedésre számít.

A cseh saját irodák negyedéves jutalékbevétele ellenben 38,7 százalékkal, 61 millió forintra mérséklődött éves szinten. Viszonylag kis méretéből adódóan a cseh saját iroda szegmens teljesítménye erősen ingadozhat a negyedévek között – közölte a cég.

A Duna House árfolyama 6 hó
 

A cég részvényei kedden délelőtt érdemben nem reagáltak a kedvező számokra, a kurzus 0,3 százalékkal, 688 forintra süllyedt. Év vége óta azonban közel 15 százalékkal emelkedett az akkori 600 forint körüli árfolyamszintekhez mérten. A tavaly júniusi osztalékfizetés óta nem álltak ilyen jól a DH részvényei.