Miután múlt hét szerdán a piaci várakozásoknak megfelelően az amerikai tőzsdefelügyelet jóváhagyta az első közvetlenül spot bitcoinba fektető ETF-ek elindítását, a legnagyobb kriptodeviza árfolyama rövidesen a kétéves csúcsra, 49 ezer dollárig menetelt. A rali lendülete azonban gyorsan kifulladt, a árfolyama pedig összeroskadt, és egyhavi mélypontra, 41 742 dollárig szakadt.

bitcoin, ai, flame, fire, digital, graph, price, coin,
A 49 ezer dollárt is megérintette a bitcoin árfolyama az ETF-ek elindulását követően.
Fotó: Shutterstock

 

Megbillent a bitcoin árfolyama

A villámgyorsan visszájára forduló csúcsdöntés mögött egyes elemzők szerint az általuk korábban is hangoztatott „Buy the rumour, sell the news” jelenség áll, amely szerint a befektetők egy ekkora jelentőségű piacformáló döntést megelőzően a spekulációk kereszttüzében dömpingszerűen bevásárolnak az érintett eszközből, majd a valódi hír befutásakor, kihasználva a mesterségesen magasra tornászott árfolyamot, eladják kriptodevizájukat, tetemes profitot téve ezzel zsebre.

A profitrealizálás nyomán a bitcoin árfolyama három egymást követő napon is mínuszban zárt, ilyen negatív sorozatra pedig december eleje óta nem volt példa. A árfolyama az idei mélypontjáról időközben korrigálni tudott, jelenleg 42 800 dollár környékén jegyzik a devizát.

Kétéves árfolyamcsúcsig menetelt a bitcoin, majd rövidesen elérte idei mélypontját is a kurzus

A bitcoin-ETF-ek iránti érdeklődés az árfolyam csökkenése ellenére is kifejezetten magas volt a velük való kereskedés első két napján: a kilenc elinduló alap 1,4 milliárd dollárnyi tőkét tudott bevonzani összesen, a legkeresettebb eszköz a BlackRock ETF-e volt 497 millió dollárnyi beáramlással, de a Fidelity alapja sem sokkal maradt el 422 milliós értéknövekedésével.

Az 1,4 milliárd dolláros befolyt tőke ellenére a szegmens egyenlege – a Grayscale alapjának zárt végűből tőzsdén kereskedetté alakítása nyomán látott  579 milliós tőkekiáramlás következtében – mindössze 819 milliós nettó pluszt mutatott péntek este – emelte ki Eric Balchunas, a Bloomberg szenior ETF-elemzője.

Noelle Acheson kriptopiaci szakíró a Bloombergnek kiemelte: az ETF-ekbe történő tőkebeáramlás minden bizonnyal a következő hetekben is folytatódik majd, ahogy az új eszközosztály megveti a lábát a tőkepiacok főfolyamában, a bitcoin árfolyama azonban az alapok lendülete ellenére is gyengülhet, hiszen a közvetlen kriptopiaci befektetők spekulatív pozíciózárásai minden bizonnyal folytatódnak majd a közeljövőben is.