Pénz- és tőkepiac

Bevásárol a tel-avivi tőzsdébe Bill Ackman

A milliárdos alapkezelő Izrael támogatója az ország Hamász elleni harcában.

Jelentős, 4,9 százalékos részesedést vásárolt a tel-avivi értéktőzsdében (TASE) a milliárdos alapkezelő Bill Ackman és izraeli születésű felesége, Neri Oxman – közölte a börze szerdán.

A vásárlás a TASE másodlagos, a részvények 18,5 százalékát piacra dobó értékesítésének volt a része, mely során összesen 17,2 millió vált elérhetővé, darabonként 20,6 sékelért. 

Az értékesítésből tehát 353,4 millió sékel (közel 34 milliárd forint) folyhat be összesen.

2016 DealBook Conference
NEW YORK, NY - NOVEMBER 10:  Editor at Large and Columnist for The New York Times Andrew Ross Sorkin and CEO and Portfolio Manager Pershing Square Capital Management L.P. William Ackman speak at The New York Times DealBook Conference at Jazz at Lincoln Center on November 10, 2016 in New York City.  (Photo by Bryan Bedder/Getty Images for The New York Times )
Fotó: Bryan Bedder / Getty Images

Azonban a TASE közlése szerint a különböző költségek után mindössze 242 millió sékel (nagyjából 23 milliárd forint) maradt a kezében – írja a Reuters. A tájékoztatás szerint a befolyt összeget a tőzsde technológiai infrastruktúrájának fejlesztésére használják majd, és az értékesítés csütörtökön zárul.

A TASE szerint izraeli, amerikai, európai és ausztrál befektetők is érdeklődtek a részvények iránt, ami kifejezi a bizalmat az izraeli gazdasággal és a tel-avivi tőzsdével szemben. 

Azonban Ackmanon és Oxmanon kívül más befektetőket a börze nem nevezett meg.

Ackman az utóbbi időben a plágiumgyanúba keveredett Harvard-rektor, Claudine Gay elleni kereszteshadjáratával vétette észre magát, melyet az egyetemen elharapózó antiszemitizmus miatt indított. Bár végül Gayt sikerült lemondásra kényszerítenie, az ügy kapcsán felesége is plágiumgyanúba keveredett.

A milliárdos az amerikai elitegyetemek vezetésének reformját szeretné elérni, így például a pozitív diszkrimináció visszaszorítását, noha többedik generációs harvardi diákként annak feltehetően ő is haszonélvezője volt családi alapon. Ackman október 7. óta Izrael egyik hangos támogatója is a Hamász elleni harcban.

 

Bill Ackman tőzsde Tel-Aviv
Kapcsolódó cikkek