Közel tízmilliárd dollárnyi forgalmat bonyolítottak le a bitcoin-ETF-ek az eszközosztály kereskedésének első három napján, ez a volumen pedig nem is állhatna messzebb az átlagostól – mutatott rá Eric Balchunas, a Bloomberg szenior ETF-elemzője.

bitcoin, ai, flame, fire, digital, graph, price, coin,
Hatalmas az érdeklődés a bitcoin-ETF-ek iránt.
Fotó: Shutterstock

 

Kiugró a bitcoin-ETF-ek forgalma

A szakértő friss posztjában rámutatott: 2023-ban összesen ötszáz ETF jelent meg a piacon, ezek összesített forgalma mindössze 450 millió dollár volt a keddi nap folyamán, a legkeresettebb alap kereskedési volumene 45 millió dollár volt. Ezzel szemben a BlackRock IBIT névre keresztelt bitcoin-ETF-je az első három nap kétmilliárd dollárnyi forgalmat bonyolított le, felülmúlva az egy éve piacon lévő alapok összesített átlagos volumenét is.

Az első napok legnagyobb forgalmi nyertese a Grayscale ETF-je volt, amely iránt 5,2 milliárd dollárnyi érdeklődés állt fenn, de a zárt végűből tőzsdén kereskedetté alakított alap háza táján nem lehet felhőtlen a boldogság, mivel az eszközből az elmúlt napokban 1,2 milliárd dollárnyi nettó tőkét vontak ki. Ennek oka elsősorban az lehet, hogy azok a befektetők, akik még zárt alap korában szálltak be az eszközbe, a versenytársak a Grayscale-énél alacsonyabb árszabásait látva átpártoltak egy másik ETF-be, miután azokat hivatalosan is engedélyezték egy héttel ezelőtt.

A szakértő ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a vezető amerikai tőzsdék, élükön a New York-i parkettel, hivatalosan is benyújtották engedélykérelmüket az SEC-nek, miszerint szeretnék a jövőben lehetővé tenni felületeiken a bitcoin-ETF-ek jövőbeli árfolyammozgására fogadásokat lehetővé tevő határidős ügyleteket. Ezek jóváhagyása nagyjából két hónapot vehet majd igénybe az elemző szerint. 

Egyes befektetési vállalatok ezzel egy időben tőkeáttétes spot ETF-kereskedési engedélykérelmeket is beadtak a tőzsdefelügyelet felé. A ProShares UltraShort ETF-je kétszeres, a ShortPlus Bitcoin ETF 1,5-szeres, a Short Bitcoin ETF pedig egyszeres short tőkeáttétet tesz majd lehetővé a befektetők számára, míg a ProShares Plus Bitcoin ETF 1,5-szeres, a ProShares Ultra Bitcoin ETF pedig kétszeres long szorzót tesz majd elérhetővé a piacokon.

A bitcoin-ETF-ek iránti kirobbanó kereslet ellenére a legnagyobb kriptodeviza árfolyama képtelennek bizonyult az alapok jóváhagyását követő 49 ezer dolláros árfolyamának még csak a megközelítésére is, a kétéves árfolyamcsúcsához képest jelenleg több mint 10 százalékos gödörben jár.

Hatalmas ralit követően nagyot esett a bitcoin árfolyama, és lábra állni sem tud azóta 

Az amerikai tőzsdefelügyelet közel egy évtizednyi várakozást követően múlt héten engedélyezte a közvetlenül spot bitcoinba fektető ETF-ek piacra dobását, amitől a kriptopiac szerelmesei a szektor legitimálását, míg ellenzői a hagyományos tőkepiac megbízhatóságának leépítését várják.