Az Intel szerint az első negyedévben az árbevétel 12,2 és 13,2 milliárd dollár között alakulhat, ami elmarad az elemzők 14,25 milliárd dolláros becslésétől. A nyereség részvényenként 13 cent lehet, ami szintén alulmúlja a szakértők 34 centes várakozását. A csalódást okozó előrejelzés miatt a vállalat vezetői az elemzőkkel folytatott konferenciahívás során igyekeztek csillapítani az aggodalmakat.

Computer Photo Illustrations
Fotó: JAKUB PORZYCKI

A konferenciahívás során a cég vezérigazgatója, Pat Gelsinger elismerte, hogy az első negyedév a vártnál gyengébben alakulhat, de 2024 hátralévő részében negyedévről negyedévre javulást vár. Elmondása szerint az Intel erőfeszítése, hogy visszatérjen a gyártás élvonalába, továbbra is sínen van, mivel a jövőben felpöröghet az MI-iparág, ami a szervercsipek iránti keresletet is növelheti.

Gelsinger tervének egyik legambiciózusabb része, hogy az Intel – a TSMC-hez hasonlóan – más vállalatok által tervezett csipeket gyártson magas színvonalon. Ennek kapcsán a cégvezér azt állította, hogy az Intelnek 10 milliárd dollár értékű megrendelései vannak. Azt is állította, hogy a csipgyártó a PC-k és az adatközpontok területén nem veszít teret a riválisokkal szemben.

Hozzátette: a vállalat legnagyobb ügyfelei idén több alkatrészt rendelhetnek, mivel kifogytak a felhalmozott készleteikből.

Az Intel negyedik negyedévben 15,4 milliárd dolláros árbevétel mellett részvényenként 54 centes nyereséget ért el. Az elemzők 44 centes profitot és 15,2 milliárd dolláros bevételt becsültek. Az adatközpontok forgalma 4 milliárd dollár volt, ami elmaradt a 4,08 milliárd dolláros előrejelzéstől. A cég PC-csip üzletága 8,84 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le a 8,42 milliárd dolláros becsléssel szemben.

A szervercsipek terén – ahol az Intel egykor több mint 99 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett – a vállalatnak nagyobb versennyel és a vásárlási szokások megváltozásával kell szembenéznie. Az ősrivális AMD egyre nagyobb teljesítményű, jó ár-érték arányú félvezetőket dobott piacra, amelyek a vásárlók tetszését is elnyerték. 

Az Intel árfolyama 2023-tól
 

Egy másik, az Intelnek aggasztó jel, hogy a világ legnagyobb technológiai vállalatai – például az Amazon és a Microsoft – saját processzorokat és szervercsipeket terveznek, így a cég jövőben rengeteg megrendeléstől eshet el. Az Intel kilátásait egy leányvállalata is beárnyékolja: a hónap elején az autonóm vezetési technológiát gyártó Mobileye az elemzők becslésétől elmaradó egész éves előrejelzést tett közzé.

Szankciók? Ugyan: Oroszország úgy vesz amerikai és európai csipet, ahogy csak óhajtja

A félvezetők többsége harmadik országokból, a többi között Kínából, Törökországból és az Egyesült Arab Emírségekből származó reexporton keresztül érkezett Oroszországba. Az amerikai és uniós vezetők ugyan gyakran beszéltek arról, hogy megakadályoznák az exportkorlátozások kijátszását, ez azonban nem lesz egyszerű.